Našli jsme poklad za miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Našli jsme poklad za miliony

Zhruba před osmi sty lety si neznámý německý kupec ukryl v zemi nedaleko středočeského Berouna vázu se stříbrnými mincemi. Z Berouna se tehdy stávalo významné město a kupec si nejspíš dělal zálusk na koupi vhodného pozemku.


Amatérský jeskyňář Miroslav Hahn: Stačilo pohnout kamenem

● Původně hledali nové jeskyně
● Pak náhodou odvalili kámen
● Našli stříbrný poklad v ceně milionů

Svůj záměr ale nikdy neuskutečnil a keramickou vázu napěchovanou stříbrňáky si ze svého úkrytu nikdy nevyzvedl. Pod kamenem v berounských lesích tak stříbrný poklad dál ležel několik století, než ho zcela náhodou nedávno objevili dva amatérští jeskyňáři z Tetína…

Byla mrazivá lednová neděle, když se amatérští jeskyňáři Miroslav Hahn (49) a Miroslav Martínek (34) vydali na odpolední procházku do okolí středočeského Tetína. Venku mrzlo, až praštělo a oba muži obhlíželi promrzlou půdu, zda se na některých místech neobjeví jinovatka. Kliknutím zvětšete„V jeskyních je stálá teplota, v zimě tedy tepleji než venku, protože tam nemrzne. Teplý vzduch se na povrchu srazí v jinovatku, což je pro nás vodítko, že by dole mohla být jeskyně,“ vysvětluje počínání obou mužů Miroslav Hahn.

Páni, to vypadá na stříbro!

Kolem třinácté hodiny dvojice zcela náhodou narazila na osamocený kámen pokrytý jinovatkou. Pak už šlo vše jak v pohádce. Jeskyňáři nadzvedli kámen a pod ním se objevil poklad. V rozbité keramické váze byly dohromady slepené stříbrné mince ze 13. století, další byly později nalezeny v odhrabané zemině až ve vzdálenosti několika metrů. Dohromady jich bylo víc než osm set.
Kliknutím zvětšete„V první chvíli jsem rozeznal jen nějaká vykukující kolečka a teprve když jsem pořádně zaostřil, uviděl jsem na nich nějakého panďuláka. Řekl jsem Mirkovi, že to vypadá na stříbro. Váza byla rozbitá a střepy ležely kolem mincí,“ popisuje Hahn první okamžiky po nálezu mimořádného pokladu.
„Kdybychom šli kolem o hodinu později, nic bychom nenašli. To by již na kámen svítilo slunce a jinovatka by tam nebyla. Takže ten kámen bychom ani nezkoušeli odvalit,“ dodává Miroslav Hahn.
Po objevení vázy se stříbrnými mincemi hned zavolali mobilem známého archeologa a domluvili si s ním schůzku na druhý den ráno. Potom místo nálezu i s mincemi opět zakryli a náležitě zamaskovali. Proč? Pokud totiž nález nevyzvedli ze země archeologové, mohl by být znehodnocený.

Objev v ceně milionů

Kliknutím zvětšeteDruhý den, v pondělí kolem deváté hodiny ranní, byl poklad za přítomnosti nálezců a dvou archeologů vyzvednut. „Jedná se o mince středně vzácné, jejichž kulturně historická hodnota byla vyčíslena na 2 290 500 korun. V keramické váze a kolem ní se nacházelo přes 800 stříbrných mincí ražených v Bavorsku ve 13. století. Jsou to řezenské feniky a míšenské brakteáty,“ vysvětluje význam unikátního nálezu archeolog a odborník na numismatiku Jiří Militký. Ze stejné doby jako nově objevený poklad bylo už u nás učiněno 200 nálezů, všechny však byly částečně rozebrané. Tento jediný byl zachovalý v celku. Mince patřily zřejmě bohatému kupci z Německa, který si je tu z nějakých důvodů uschoval a již se pro ně nevrátil. Možná ho přepadli a zabili lupiči, před kterými si stříbrňáky ukryl.

S odměnou jsme nepočítaliKliknutím zvětšete

Poctiví nálezci obdrželi od Středočeského kraje odměnu, která pro oba dohromady tvořila částku deseti procent z vyčíslené ceny, na každého tak připadlo zhruba 130 000 korun „Ani jsem to nečekal,“ říká Miroslav Hahn, kterého ani na chvíli nenapadlo, že by si mohl z nalezeného pokladu ponechat něco na »památku«. Sám ale přiznává, že ho někteří kamarádi prý kvůli nahlášení pokladu považují za troubu. Podle nich si měl s kolegou poklad ponechat, nikomu nic neříkat a pak mince rozprodat jednotlivě na numismatickém trhu.
„Suma, kterou by tímto způsobem získali, by v žádném případě nebyla vyšší než obdržená odměna,“ tvrdí ale rezolutně Jiří Militký. „Čím víc mincí stejného druhu se totiž na trhu objeví, tím jejich hodnota klesá,“ vysvětluje numismatik. Podle něj je poklad cenný především v tom, že je vcelku.


Autor: Jaroslav Benda
Foto: Jaroslav Benda, archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.