Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XVIII. Na rakovinu prsu zemře ročně 1939 žen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XVIII. Na rakovinu prsu zemře ročně 1939 žen

Dlouhodobým sledováním se zjistilo, že zhoubné nádory prsu se nejčastěji objevují v oblasti mezi bradavkou a ramenem.
Dlouhodobým sledováním se zjistilo, že zhoubné nádory prsu se nejčastěji objevují v oblasti mezi bradavkou a ramenem. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Každý den vezme rakovina prsu v České republice život pěti ženám a dalších 16 jich nově onemocní! „Jde o nejčastější zhoubný nádor u žen a počty nově nemocných trvale pozvolna stoupají,“ říká docent Luboš Petruželka. Zhoubné nádory prsu se nejčastěji objevují po 50. roce věku, ale mohou ohrozit ženy již od dvaceti, a doktoři léčí i pacientky, u nichž se nemoc objevila během těhotenství!

5784 žen onemocní zhoubným nádorem

Díky možnosti podstoupit od 45 let jednou za dva roky vyšetření na mamografu se lékaři setkávají s nádory v časném stádiu, které jsou lépe léčitelné. Ale ne vždy…

„Stále ještě ošetřujeme i pacientky s nádory, které vyplňují celý prs nebo prorůstají i na jeho povrch,“ upozorňuje docent Petruželka na smutnou realitu. Ženy jejich zdraví buď nezajímá nebo je před cestou do ordinace zrazuje strach.

Nádory prsu se mohou objevit již od 20 roku věku. „Žena je v riziku od počátku produkce ženských pohlavních hormonů, estrogenů, tedy od první menstruace. Výskyt karcinomů do 35 let je však velmi nízký, ale nižší věk neznamená, že nádorem žena nemůže onemocnět,“ varuje docent Luboš Petruželka.

„U většiny nádorů v nižším věku se musí uvažovat o jejich možné dědičnosti. Často jde o nádory, které se chovají více agresivně. Ukazuje se, že věk je rizikový faktor agresivity nádoru,“ upozorňuje docent Petruželka s tím, že to však neznamená, že se nedají léčit.

„Ženy, které patří do skupiny zvýšeného rizika na podkladě dědičné podmíněnosti, mají nádorová onemocnění v přímém příbuzenstvu. V nižším věku jím onemocněla maminka, sestra nebo dcera. Ty by měly vyhledat specializovanou genetickou poradnu, kde jim ve spolupráci s onkologem určí stupeň rizika a nutnost dalších vyšetření a navrhnou preventivní program,“ radí docent Petruželka.

Zároveň upozorňuje na důležitost samovyšetřování prsů. „Samovyšetřování bývá zpochybňováno, ale k zachycení jakékoli změny v prsu je důležité. Mělo by se dělat v období po menstruaci a v případě jakékoli změny navštívit okamžitě lékaře, i kdyby se nakonec mělo ukázat, že šlo o zbytečnou návštěvu,“ tvrdí docent Petruželka.

Doktoři prso uříznou?

„Léčba nespočívá pokaždé jen v amputaci prsu, odborně mastektomii. Období, kdy se odstraňovalo celé prso s hrudními svaly a resekovaly se i žebra, pominulo. Zachování prsu je nesmírně důležité pro psychiku ženy, a ta má vliv i na úspěch následné léčby,“ říká docent Luboš Petruželka.

Operace.
Pokud je nádor v časném stádiu, nemusí se odstraňovat celý prs, ale je možné odstranit jen nádorové ložisko s bezpečnostním lemem okolní tkáně. Vždy musí následovat léčba zářením.
Ozařování.
Téměř rovnocenná chirurgické léčbě je léčba zářením. Při možnostech moderní radioterapie jsou lékaři schopni zbytkový nádor zlikvidovat.
Chemoterapie.
Zabraňuje rozšíření zhoubných buněk do těla a vzniku metastáz v jiných orgánech. Může být doprovázena nežádoucími účinky.
Biologická léčba.
Tzv. léčba šitá na míru. Působí jiným mechanismem než chemoterapie. Neničí zhoubnou buňku, ale cíleně zablokuje její další nekontrolované množení. U vybraných typů nádorů je používána jak v léčbě pokročilých metastazujících nádorů, tak v léčbě časných stadií.
Hormonální léčba.
Růst některých nádorů prsu se dá zastavit hormonální léčbou, která spočívá v blokování působení ženských hormonů (estrogenů) nebo snížením jejich vlastní produkce.

Docent Luboš Petruželka: Léčit se dá i nádor, který má metastázy!

PRAHA – „Pokud je již nádor ve stádiu metastáz, tak se až doposud považoval za neléčitelný, ale ono to v současnosti není úplně správné,“ říká v rozhovoru pro Aha! Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.

Co je důležité při léčbě karcinomu prsu?
„Především zachytit nádor v časném stádiu, pak s vyšší pravděpodobností dosáhneme dlouhodobého výsledku léčby. A zároveň není nutnost u všech žen v časném stádiu odstranit celý prs za předpokladu, že je chirurgický výkon doplněn ozařováním.“

A když žena přijde pozdě?
„Je stále mnoho pacientek, které i přes možnosti moderní diagnostiky a upozorňování na nutnost pravidelného samovyšetřování prsou, přijdou až ve chvíli, kdy se již zhoubné buňky šíří do těla, nádor metastazuje. I takové nádory však umíme mnohem lépe léčit, než tomu bylo v minulosti.“

Potom žena o prs přijde.
„Některé i velmi malé nádory mohou mít nepříznivé charakteristiky a tvoří metastázy, i když byly zachyceny včas. Odstranění prsu záleží na konkrétní situaci. Snahou je vždy prs zachovat. Lékař by měl ženu informovat, že jsou často dvě možnosti: odstranění celého prsu nebo jen jeho části s nutností prs ozářit.“

Pokud o prs žena přijde, může jít na plastiku?
„Pokud se musí prs odstranit, je možné jej zrekonstruovat. Plastičtí chirurgové mohou použít silikonovou protézu nebo lépe vlastní tkáň pacientky z oblasti břicha.“

Mluvil jste o léčbě nádorů, které již mají metastázy. Jak je úspěšná?
„Pokud jsou nádory ve stádiu metastáz, tak se doposud považovaly za neléčitelné, ale to není úplně správné. Nejde je považovat za absolutně nevyléčitelné. Některé z nich jsou chronicky léčitelné. Dají se opakovaně velmi dlouhou dobu držet ve stadiu kontroly nádorového růstu za dobré kvality života. Např. dlouhodobým podáváním hormonální léčby. Ale opakuji, že čím dříve se na nádor přijde, léčba je úspěšnější.“

Jaká jsou rizika, dá se nádoru předejít?
„Většina nádorů je preventabilních, můžeme se před jejich vznikem chránit. Před nádorem prsu zejména: nebýt obézní, nekouřit, sportovat a vyvarovat se nadměrnému užívání hormonální substituce, která mírní projevy spojené s přechodem.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.