Ridiho letní recepty! 20. díl: Vepřová pečeně na bylinkách
Dnes si s Emanuelem Ridim (36) můžete přichystat k jídlu pěknou flákotu – pečené vepřové na bylinkách. K přípravě mimo jiné potřebujete víno, kterým pak můžete »výsledek« zapít. Ale zase to v tomhle horku nepřehánějte. Stačí sklenička a dost!
Potřebujete (na 4 porce):
-
1,2 kg vepřové pečeně od krkovice s kůží
-
1 paličku česneku
-
2 cibule
-
tymián
-
mátu
-
šalvěj
-
saturejku
-
2 dl bílého vína
-
600 g menších brambor
-
olej extra virgin
-
sůl
-
pepř
Vepřové necháme vcelku a kůži na vrchu nařízneme tak, aby vzniklo asi 10 řezů, poté maso svážeme provázkem a vložíme do pekáče. Bylinky smícháme v hmoždíři se dvěma stroužky česneku, solí, špetkou pepře a olivovým olejem a směsí potřeme kůži. Kolem masa rozložíme čtvrtky cibule, nevyloupané stroužky česneku, zakápneme olivovým olejem, bílým vínem a osolíme. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu. Po hodině přidáme k masu oloupané menší brambory vcelku, alobal odstraníme a pečeme ještě 30 – 40 minut na 230 stupňů.