10 největších sexuálních mýtů - Co v milostném životě neplatí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 největších sexuálních mýtů - Co v milostném životě neplatí!

Někoho vzrušuje představa milování na netradičních místech, jiní nedají dopustit na pohodlí ložnice.
Někoho vzrušuje představa milování na netradičních místech, jiní nedají dopustit na pohodlí ložnice. (Profimedia)

Po lásce a milování touží každý. Mnozí místo radosti a potěšení zažívají zklamání a stres. Proč? Přestože se o sexu často píše a mluví, stále existuje mnoho mýtů. „Když jim podlehneme, mohou nám příjemné zážitky nejen výrazně ztrpčit, ale dokonce i znemožnit,“ upozorňuje psycholožka Katarína Filasová z projektu sexualne.cz.

  1. Sex = pohlavní styk: Ne!
    Příjemné a krásné milování lze zažít, i když penis do pochvy vůbec nevnikne.
  2. Průměrná erekce měří 20 centimetrů: Ne!
    Mezi muži se traduje, že ženy chtějí velký penis. „Pravdou je většinou pravý opak. Pochva se přizpůsobí jakékoliv velikosti, i malým penisům. Větší penisy mohou ženám spíše způsobit bolest,“ uvádí psycholožka Filasová. Délka průměrného penisu v erekci je 12,55 cm.
  3. Sex musíme mít tak často jako dřív: Ne!
    Chuť na sex se v průběhu vztahu mění. Jsou období, kdy je vyšší a kdy je nižší. „Záleží na mnoha faktorech: fyzické i psychické kondici, stresu v práci, narození dítěte, ale také na celkové pohodě a atmosféře ve vztahu. Chvíli může být též vyšší u jednoho, pak u druhého partnera,“ říká Filasová.
  4. Partnera vzruší hlazení na erotogenních zónách: Ne vždy!
    Neexistuje žádná obecně platná erotogenní mapa lidského těla vedoucí k stoprocentnímu uspokojení. Každému se líbí něco jiného. Jsou lidé, kteří se hlazením rychle vzruší. Jiným mnoho neříká. „Je důležité mluvit o svých pocitech. Partneři si do hlavy nevidí, nemají na ně šanci přijít sami,“ upozorňuje Filasová.
  5. Vyvrcholení je vždy společné: Ne!
    I když ve filmech vidíme opak. Jestliže nemáte orgasmus společně se svým partnerem, neznamená to, že máte problém. Muži potřebují k vyvrcholení jinou dobu než ženy a společný orgasmus je jen mýtus, který ničí prožitek sexu. „Někdy se povede, ale cílené usilování o něj většinou vede jen k pocitům stresu a zklamání. Nehledě na to, že většina žen je dráždivá klitoridálně (na poštěváčku) a k jeho stimulaci penis nebývá zrovna nejvhodnější nástroj,“ konstatuje psycholožka Filasová.
  6. Žena má vždy při styku orgasmus: Ne!
    Jde o mýtus, který ženám ztrpčuje život natolik, že se rozhodnou orgasmus předstírat, aby se zbavily partnerova tlaku na to, že »přece musí mít orgasmus«. „Sexualita každého z nás je jiná a zejména ženy si mohou milování užít, aniž by při něm orgasmu dosáhly. A zdaleka to neplatí jen o ženách. Mnohé ocení spíše ruční či orální stimulaci na klitorisu, nejde o neschopnost partnera a jeho mileneckých dovedností. Nejedná se o vadu, ale jde o podnět k větší tvořivosti,“ radí Filasová.
  7. Muž je vždy připraven: Ne!
    I když..., možná v sedmnácti, a to ještě s rezervou. Muži myslí také někdy na svou práci, fotbal, kamarády, hypotéku, děti, jídlo… „Když partner někdy řekne, že nemá chuť se milovat, neznamená to, ani že má milenku, ani že ho už nepřitahujete. Prostě jen v tu chvíli nemá na sex chuť. Stejně nemá vždy chuť na svíčkovou, přestože patří mezi jeho neoblíbenější jídla,“ upřesňuje s úsměvem psycholožka.
  8. Mám rád něco zvláštního… Jsem úchylný? Ne!
    „V sexu neexistují žádná univerzální či absolutní pravidla o tom, co je normální, a co ne. Smí se vše, co oběma ve dvojici vyhovuje, ovšem za předpokladu, že druhému nezpůsobíme fyzické ani psychické ublížení,“ konstatuje Filasová.
  9. Onanie škodí zdraví: Ne!
    Onanie naopak v mladším věku pomáhá k rozvoji sexuality a v pozdějších letech bývá přirozeným doplňkem sexuality jak muže, tak ženy.
  10. Milování v parku či v letadle je nejvíc vzrušující: Jak se to vezme!
    Někoho představa milování na netradičních místech, kde mohou např. vyděsit kolemjdoucího, vzrušuje. Jiní nedají dopustit na pohodlí ložnice. „Pokud máte rádi adrenalin, samozřejmě nic proti. Pokud ale preferujete pohodlí své ložnice, nevzdávejte se ho jen proto, že »cool« je přece mít sex ve zkušebních kabinkách,“ říká se smíchem psycholožka.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.