Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXV. Gynekologické nádory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXV. Gynekologické nádory

Nejhorší je mít z gynekologické prohlídky strach. „Často pak ženy ztratí možnost zachytit nádor včas,“ upozorňuje docent Bohuslav Svoboda.
Nejhorší je mít z gynekologické prohlídky strach. „Často pak ženy ztratí možnost zachytit nádor včas,“ upozorňuje docent Bohuslav Svoboda. (Aha! – Martin Přibyl, Profimedia.cz)

PRAHA – „Nejčastějším nádorem u žen, který patří mezi gynekologické, je karcinom prsu. Na druhém místě je rakovina dělohy, na třetím rakovina děložního čípku, na čtvrtém zhoubný nádor vaječníků a vejcovodů,“ vyjmenovává docent Bohuslav Svoboda s tím, že další gynekologické nádory, např. pochvy a zevních rodidel, jsou mnohem vzácnější.

Onemocnět může i dítě!

Upozorňuje však na krutou skutečnost: Ženská rakovina se může objevit i u dívky, která ještě nezačala menstruovat!

„Nádory děložního čípku můžeme najít i u žen před dvacátým rokem věku, vaječníkový nádor se může v případě, že je podmíněn geneticky, objevit dokonce u dívky, která ještě nezačala menstruovat,“ říká docent Svoboda. Nádory dělohy, odborně děložního těla, jsou v mladém věku vzácností, ale nikdy vyloučené…

„Nádor může narůst kdykoli, ale v určitém věku ženy je jejich výskyt největší. Karcinomy dělohy jsou nejčastější kolem pětapadesáti, karcinom vaječníků mezi čtyřicátým a padesátým rokem věku ženy, děložního čípku kolem čtyřicátého roku a např. nádory zevních rodidel až po šedesátce,“ uvádí docent Svoboda a radí: „Na prevenci je opravdu nutné myslet již od mládí. Už mladá dívka by se měla naučit pravidelně chodit ke gynekologovi a během života nepřestat.“

Pravidelné roční prohlídky u ženského lékaře zvyšují pravděpodobnost včasného objevení nádoru. „Nezaručí, že žena neonemocní. Ale jen díky nim může být nádor nalezený ve stadiu, kdy je snadno léčitelný a vyléčitelný. Díky prohlídkám nám pak odpadá smutná povinnost říci pacientce: Je mi líto, ale medicína vám už pomoci nemůže, nevyléčíte se,“ apeluje na ženy docent Svoboda. Podle něj by bylo nejideálnější, aby si partneři plánovali preventivní prohlídky společně a tak si dodávali odvahu, pokud mají z doktora strach.

„Nemůžeme říkat, že nechodí jen ženy, u nás mužů je oblíbenost preventivních prohlídek ještě menší,“ říká docent Svoboda.

Rakovina dělohy

PRAHA – Doktorovi řekněte raději víc než míň! Tak zní zásadní rada pro každého pacienta, nejen ženu. A v případě zhoubného nádoru dělohy platí více než stonásobně! „Neexistuje totiž žádná prevence nádoru děložního těla. Musíme vždy vycházet z toho, co nám žena říká,“ uvádí v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

Jaké příznaky žena pociťuje?
„Nádory těla děložního způsobují většinou poruchy v krvácení. Buď se objeví krvácení po přechodu, před menopauzou může jít o nepravidelné krvácení a silné krvácení, nebo jít i jen o výtok. Další příznaky nebývají. Bolesti nebo tlak v břiše přichází až u velmi pokročilého nádoru.“

Při běžné prohlídce se nádor nepozná?
„Pokud tam nádor bude, při vyšetření ho objevíme. Nepoznáme ale ta úplně časná stadia, na která nás žena může upozornit. Nádory nevznikají z ničeho nic, mají svá přednádorová stadia. A právě v tuto chvíli je potřebujeme zachytit.“

Svěřují se ženy se všemi problémy?
„Pokud žena do ordinace přijde, schopný gynekolog dokáže tyto informace získat. Problém je v tom, že v době, kdy se nádor těla děložního nejčastěji objevuje, tedy v době přechodu, ženy na preventivní prohlídky přestávají chodit.“

Proč?
„Ženy od osmnácti, i nižších věkových ročníků, gynekologa navštěvují, protože používají antikoncepci. Ta je vázána na lékařský předpis. Ale v okamžiku, kdy ženy přestanou mít potřebu antikoncepce, tak po 45. až 50. roku věku, přestanou ke gynekologovi chodit. Přitom jde, co se nádorů týká, o velmi rizikový věk. V ordinaci není výjimkou pacientka s pokročilým nádorem, která mi řekne: Dvacet let jsem u gynekologa nebyla.“

Karcinom vaječníků a vejcovodů

PRAHA – Rakovina vaječníků patří mezi obzvlášť zákeřné nemoci. „Nádor je schopný narůst velmi rychle, i za tři měsíce,“ popisuje zásadní problém docent Bohuslav Svoboda a dodává: „Tím, že roste v břišní dutině, způsobuje ženám problémy v oblasti, kterou považují za oblast zažívání.“

Mezi příznaky patří nechutenství, pocity na zvracení, tlak nebo nafouklé břicho. „A to všechno přičítají problémům se zažíváním. Kupují si léky proti nadýmaní, a nenapadne je jít ke gynekologovi. Ztratí tak možnost zachytit nádor včas, léčit ho a vyléčit,“ upozorňuje docent Svoboda. Pacientky bývají léčeny např. na interně, než se zjistí pravý důvod obtíží: nádor vaječníků! Nejčastěji se vyskytuje ve čtyřiceti až pětačtyřiceti. „Příznaky se tak mohou zaměnit i s přechodem. Ženy je mohou považovat za přechod, jako měla maminka. Pokud ke gynekologovi chodí, tak lékař počínající nádor dokáže nalézt,“ dodává docent Svoboda.

Vyléčím se?

Prognóza je vždy závislá na typu a velikosti nádoru a stupni postižení okolních tkání. Zejména mízních uzlin, jimiž se nádorové buňky šíří do těla. „U časných stádií nádoru děložního těla jsou efekty léčby vyšší než devadesát procent. Což je větší úspěch než u pacienta s třetím infarktem. Když budou v nejvyšším stadiu pokročilosti, procento úspěchu klesne na pětadvacet procent,“ uvádí docent Svoboda. Platí, že nejúspěšnější je léčba rakoviny dělohy, pak čípku a nejmenší úspěšnost je u nádorů vaječníků. Je však nutné upozornit na úspěch moderní medicíny, který zcela změnil její výsledky. Pokud se nádor podaří operací zredukovat, je možné ho chemoterapií zcela zlikvidovat.

Gynekologa si pečlivě vyberte, a pak: Už nestřídat!

„Mnoho psů je zajícova smrt,“ používá přísloví docent Bohuslav Svoboda na otázku Aha!, jak si nejlépe vybrat gynekologa.

„Ženy mají možnost svobodné volby lékaře, mohou se samy rozhodnout, vybrat si někoho, s kým si rozumí, je jim sympatický, mají ho blízko svého bydliště nebo k němu chodila maminka. Je jedno, jaký důvod na začátku je. Mělo by však jít o kvalitního gynekologa,“ říká docent Svoboda s tím, že pak už by ženského lékaře moc často střídat neměla.

„Když znám pacientku od mládí, podívám se v kolposkopu (vyšetřovací přístroj) a na první pohled vidím, že tam je něco jiného. Znamená to signál pozor něco se děje!“ vysvětluje docent Svoboda s tím, že když bude chodit žena pokaždé k někomu jinému, tak on problém nakonec také odhalí, ale mnohem obtížněji.

„Další výhodou je, když lékař zná maminku a třeba i babičku pacientky. Řada nádorů je jasně geneticky podmíněná. Diagnostické metody nejsou stoprocentní, a tak jakákoli další informace je velmi prospěšná a ve svém důsledku může zachránit ženě život,“ dodává docent Svoboda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.