Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXI. Rakovina tlustého střeva a konečníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXI. Rakovina tlustého střeva a konečníku

Doc. MUDr. Vladimír Visokai, Ph.D.
Mezinárodně uznávaný chirurg. Pracuje jako přednosta Chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Doc. MUDr. Vladimír Visokai, Ph.D. Mezinárodně uznávaný chirurg. Pracuje jako přednosta Chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. (Aha!: Josef Mašek)

PRAHA – „Stydíme se, a proto umíráme!“ tvrdí docent Vladimír Visokai o zhoubném nádoru tlustého střeva a konečníku. „Většina těchto karcinomů přitom bývá prevencí jednoduše odhalitelná.

„Stydíme se, a proto umíráme!“ tvrdí docent Vladimír Visokai o zhoubném nádoru tlustého střeva a konečníku. „Většina těchto karcinomů přitom bývá prevencí jednoduše odhalitelná. Jenže pacient nezajde k lékaři a nesvěří se mu, protože problémy s vyměšováním se někomu popisovat nesluší a nechat si vyšetřit konečník? To musí být přeci strašný,“ popisuje docent Visokai krátkozraké uvažování pacientů, jimž by včasné odhalení nemoci mohlo zachránit život.

K doktorovi do nemocnice se totiž stejně jednou dostanou. Často ale až ve chvíli, kdy je nádor tak velký, že lékaři dokáží pouze prodloužit život o měsíce, nejvýše roky.

„Pacient přichází s náhlou příhodou břišní, kdy karcinom proděraví střevo nebo zabrání průchodu střevního obsahu. Nebo se na zhoubný nádor přijde ve chvíli, kdy se u něj objeví jiné problémy a praktický lékař rozhodne o vyšetření pomocí ultrazvuku,“ popisuje docent Visokai s tím, že ultrazvuk prokáže obrovskou kouli na játrech, která je již metastázou, tedy vzdáleným »bratříčkem« nádoru v tlustém střevu nebo konečníku.

Zhoubný nádor přitom ve střevu roste několik let. „Obvykle nejprve vyroste tzv. polyp, který ještě není zhoubný, ale postupem času se v nádor promění,“ popisuje docent Visokai. Již ale ve chvíli, kdy polyp naroste, se může ohlásit některými příznaky. „Člověk začne trpět větší plynatostí, má zácpu, průjem. Obvykle jsou však příznaky nevýrazné a po čase ustoupí. Myslíme si, že jde o přepracování, stres. Případně, když objevíme na toaletním papíru krev, říkáme si, že jde o hemoroidy,“ říká docent Visokai.

A právě krev ve stolici nám říká, pozor, něco vážného se děje!„Na přítomnosti krve ve stolici jsou založeny i preventivní testy na okultní, tedy skryté krvácení. Dokáží objevit i jen lehké zakrvácení polypu a upozornit, že je nutné pacienta důkladně vyšetřit,“ říká docent Visokai. Bezbolestný test by měli pravidelně podstupovat všichni lidé starší padesáti let, ale i lidé o deset, dvacet let mladší, kteří mají blízkého příbuzného, jenž zhoubným nádorem střeva a konečníku onemocněl.

Jak se nemoc ohlásí?

„Zpočátku jsou příznaky onemocnění velmi nevýrazné a snadno se přehlédnou. Mohou být přechodné a za čas se znovu vrátit. Často je i lékaři dávají do souvislosti s jinými nemocemi, např. hemoroidy, a vlivy, jako je přepracování nebo stres,“ uvádí docent Vladimír Visokai.

  • Krvácení.
    „Je nejdůležitější projevem kolorektálního karcinomu. Nemusí se však vždy jednat o rakovinu. Může jít o polyp, nezhoubný výrůstek, který začne krvácet, nebo hemoroidy. Pacient s krví při stolici se proto musí vždy důkladně vyšetřit. Jen tak se vyloučí možné závažné onemocnění,“ upozorňuje Visokai.
  • Zácpa, průjem a plynatost.
    „Ve chvíli, kdy je nádor větší, projeví se jeho přítomnost i na fungování střeva, objeví se zácpa, plynatost. Střevo je měkká trubice a nádor v něm brání průchodu střevního obsahu. Jindy se střídá zácpa s průjmy – pevný střevní obsah nemůže zúženým místem odcházet, vlivem mikrobů dojde k jeho rozložení na tekutý obsah a nemocní pak trpí průjmy,“ vysvětluje Visokai.
  • Bolesti břicha.
    Objevují se většinou až v pozdních stadiích, kdy nádor brání průchodnosti střev, ty se rozpínají a způsobují bolest.
  • Nutkání na stolici.
    Dalším z příznaků je i časté nutkání na stolici, nemocní ale nedokáží nic vyprázdnit. Pocit plnosti střev způsobuje nádor.

Jak se vyšetřuje tlusté střevo?

„Každého, kdo přijde k lékaři na preventivní prohlídku a je mu čtyřicet, by doktor měl vyšetřit per rektum, tedy konečníkem. To je základ. Bohužel ne vždy to tak funguje...“ popisuje nejjednodušší způsob vyšetření docent Vladimír Visokai. Další velmi jednoduchý a bezbolestný způsob, při němž se pacient v ordinaci nemusí ani svléknout, je test na přítomnost krve ve stolici. Pokud laboratoř potvrdí pozitivní výsledek testu, případně se lékaři »nezdá« vyšetření konečníku, přistupuje se k dalšímu vyšetřování.

  • Kolonoskopie.
    Lékař zavede do konečníku speciální hadici s optikou a na monitoru vidí, jak tlusté střevo uvnitř vypadá. Výhodou je, že může odebrat vzorek tkáně a poslat jej do laboratoře, kde mu řeknou, o jaký typ např. polypu se jedná a jaká jsou rizika jeho možné změny v nádor.
  • Ultrazvuk.
    Ultrazvukovým vyšetřením může lékař zkontrolovat např. játra, zda v nich nejsou změny, které by mohly ukazovat na metastázy.
  • Počítačová tomografie.
    Vyšetření se většinou provádí před operací. Může se při něm zjistit rozsah nádoru a přesně naplánovat operační zákrok.

Docent Vladimír Visokai: Vývod děláme jen neradi!

„Při operačním výkonu v oblasti konečníku se vždy snažíme o zachování svěrače. Pokud je však okraj nádoru v místě svěrače, musíme jej odstranit a provést umělý vývod tlustého střeva, tzv. kolostomii,“ říká v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Vladimír Visokai, Ph.D.

Jaké jsou šance na úplné uzdravení při objevení nádoru v tlustém střevu?
„Prognóza je dána rozsahem nádorového onemocnění. Zda se na nádor přišlo včas, tedy ve chvíli, kdy je pouze ve střevu nebo se již zhoubné buňky šíří prostřednictvím mízních uzlin do jiných orgánů. Případně již nádor založil vzdálená ložiska, tzv. metastázy.“

To znamená?
„Konkrétní časový údaj říci nelze. Včas objevený karcinom je léčitelný i vyléčitelný. Pokud však pacient přijde ve chvíli, kdy se již nádor začal šířit do mízních uzlin, je prognóza horší. Když však chirurg při operaci odstranil celý nádor i se zasaženými uzlinami, tak se pacient ze skupiny nemocných bez šance dostává do skupiny s mnohem větší nadějí na přežití.“

Na vyléčení již ne?
„Vždy záleží na konkrétním případu. Nemoc může znovu propuknout i u pacienta, jemuž byl nádor odstraněn celý a metastázy nebyly dostupnými vyšetřovacími metodami objeveny. V těle již kolovaly zhoubné buňky, které se mohly »uhnízdit« v jiném orgánu a po nějaké době začít růst.“

Kde se metastázy nejčastěji objeví?
„Ve více než padesáti procentech případů v játrech. Často se stává, že člověku není dobře, jde k lékaři, ten mu provede ultrazvuk břicha, který objeví nález na játrech. Začne se vyšetřovat a objeví se nádor na tlustém střevě.“

Kdy se provádí všemi obávaný vývod střeva?
„Když nejde při operaci provést napojení střeva tak, aby byla zachována funkce svěrače. Před zákrokem v oblasti konečníku se proto nejprve pacient podrobuje ozařování, které nádor dokáže zmenšit. Chirurg pak může docílit zachování svěrače. Vývod děláme jen velmi neradi.“

Jaká je další léčba po operaci?
„Další léčba probíhá tzv. multioborově. Řešíme ji s onkology, gastroenterology a dalšími specialisty. Pomocí moderních operačních metod, léků a cíleného ozařování dokážeme léčit i vyléčit pacienty, které jsme před dvaceti lety při operaci jen tzv. otevřeli a zase zavřeli.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.