Vládíka (4) zbili rodiče tak, že mu museli z lebky vypouštět krev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vládíka (4) zbili rodiče tak, že mu museli z lebky vypouštět krev

Fotografie
Fotografie (internal)

Takřka neuvěřitelný příběh se v Česku odehrál na začátku šedesátých let. Je důkazem toho, že týrání dítěte, jeho věznění, brutální bití i únos nejsou záležitosti jen dneška, ale stávaly se i před bezmála padesáti lety.

Vše začalo telefonátem z pražské Thomayerovy nemocnice, že tam byl v noci 30. ledna 1964 převezen chlapec Vladislav (4) v bezvědomí, s podlitinami po těle. Otec Tomáš tvrdil, že si je syn způsobil pádem z gauče. Lékař se ale nenechal ošálit a zavolal Veřejnou bezpečnost.

Ta zjistila, že Vladislava měl u sebe jeho otec, který žil se svou čtvrtou manželkou Miladou a jejími dvěma dětmi. Také to, že chlapec do bezvědomí upadl po zbití od macechy. Navíc byl chlapec otcem unesen před třemi měsíci od babičky, která jej měla z rozhodnutí soudu v péči. Unesl ho, aby na něj získal peníze...

Malý Vladislav musel od své macechy a otce snášet kruté ponižování a bití, např. musel deset hodin stát v koutě s nataženýma rukama, rodina se zatím dívala na televizi. Když už nemohl stát, musel klečet. Po posledním zbití skončil s poškozeným mozkem.

„Musela být navrtána lebka z obou stran, aby mohla být vypuštěna nahromaděná krev,“ stálo ve vyšetřovacím spisu. Jeho duševní stav byl na úrovni osmiměsíčního dítěte. Otec i macecha tyranka byli postaveni před soud a odsouzeni.

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.