Doktor hodil čerstvě narozené miminko do smetí. Zemřelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Doktor hodil čerstvě narozené miminko do smetí. Zemřelo!

Novorozenec (ilustrační foto)
Novorozenec (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

K šokujícímu případu došlo v září 1960 v porodnici ve městě M. Lékaři tam měli provést interrupci retardované ženy, ale špatně odhadli délku těhotenství. Porodník pak živého novorozence chladnokrevně odložil do nemocničního odpadu a odešel...

Mentálně postižené J. J. povolila interrupční komise potrat. Zákrok prováděl 26. září 1960 doktor B. Pomocí císařského řezu vyjmul z dělohy chlapečka. Žena měla být podle odhadů gynekologa zhruba v pátém měsíci, ale ve skutečnosti bylo těhotenství nejspíš pokročilejší, protože dítě bylo vyvinuté a životaschopné.  Doktor B. však miminko, které se ze všech sil snažilo dýchat, chladnokrevně odložil jako odpad a dál se mu nevěnoval.

Novorozence našla uklízečka a přivolala k němu porodní asistentku, která ho ošetřila a dala do inkubátoru. Když to však zjistil doktor B., rozčílil se a přikázal porodní asistentce, aby inkubátor okamžitě vypnula. Žena ho sice nejprve poslechla, ale ihned poté, co opustil místnost, přístroj znovu zapnula. Dítě dýchalo a tiše sténalo. Statečná porodní asistentka se svému nadřízenému doktorovi B. postavila a prohlásila, že pokud se nepokusí chlapečka zachránit, odmítá pokračovat ve službě a o jeho chování uvědomí úřady.

To lékaře trochu vylekalo a neochotně zařídil převoz miminka na specializované oddělení pro nedonošence v Praze. Tam chlapeček po několika hodinách zemřel... Doktor B. i jeho nadřízený lékař byli vyšetřováni, ale případ skončil konstatováním, že se nedopustili trestného činu. Kauza ale vyvolala již ve své době bouřlivé dohady a řada právníků se domnívala, že se lékař dopustil přinejmenším neposkytnutí pomoci, někteří zmiňovali i vraždu!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.