Uloupili občanku a tři stovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Uloupili občanku a tři stovky

Oběť si vyhlédli lupiči v parku.
Oběť si vyhlédli lupiči v parku.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Občanský průkaz, tři stokoruny a vkladní knížka – to byla kořist, kterou v říjnu 1970 získali loupežným přepadením spáchaným v hornickém Mostu dva darebáci (21 a 22) ze severních Čech. V městském parku zbili a obrali procházejícího občana.

O tehdejší hodnotě tří set československých korun hovoří pohled na dobové ceny potravin. Tak třeba kilo chleba stálo 2,60 Kčs, kilo rýže 5 Kčs, kilo másla 40 Kčs, litr bílého vína 17 Kčs a kilo kostkového cukru 8 Kčs. Jak vidno, ničemové obrali svou oběť o dost peněz. Jaká částka byla uložena na uloupené vkladní knížce, není známo.

A občanský průkaz, který lapkové přepadenému také sebrali? Ten by se darebákům jistě hodil třeba pro spáchání podvodu na cizí jméno. Jenže lupičům dlouho ona pověstná pšenka nekvetla. Jak 8. října uvedeného roku napsal deník Rudé právo, prakticky vzápětí cvakly na zápěstích obou syčáků ocelové náramky poté, co je dopadli muži z tehdejšího mosteckého útvaru Veřejné bezpečnosti. „Zatčení budou souzeni za předem připravené loupežné přepadení,“ referoval deník.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.