Pobertu doběhl trénovaný strážník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Pobertu doběhl trénovaný strážník

Chlap s rancem na ulici byl podezřelý.
Chlap s rancem na ulici byl podezřelý. (Foto Aha! – Mid. AI)

Přistižený zloděj, který v Bubenči právě vykradl byt domovníka, měl 1. listopadu 1910 notnou smůlu. Narazil totiž na strážníka, který byl rychlým běžcem. Chmatákův pokus z místa činu utéct muž zákona hravě zmařil.

Příběh vylíčil deník Čas 2. listopadu téhož roku pod titulkem Zatčení nebezpečného zločince. Bylo osm ráno, když strážník vykonávající službu v Bubenči zahlédl chlapa s rancem přes rameno vycházejícího domu čp. 281 v Čechově ulici. Muži zákona se dotyčný nezdál, a tak zkontroloval jeho totožnost. Neznámý tvrdil, že je domovníkem v domě, z nějž právě vyšel na ulici.

Nato ho strážník vybídl, aby spolu zašli dovnitř, kde se jako strážce zákona přesvědčí o tom, zda chlápek s rancem mluví pravdu. Samozřejmě nemluvil. Hned v průjezdu ranec odhodil a prchal do blízké Královské obory (dnes Stromovka). To si dal! Strážník totiž patřil u policejního sboru k nejlepším sportovcům, chlapisko doběhl a zatkl. Kolegové na strážnici pak v zadrženém poznali známého zloděje Jaroslava Požárka. Aktuálně měl zakázaný pobyt v Praze. Jak strážník tušil, poberta vykradl domovníkův byt, kde šlohl šatstvo za 250 korun. Lup byl vrácen majiteli, dlouhoprsťák skončil na »čtyřce« v Bartolomějské ulici.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.