Kozel zahradníkem aneb pyroman hasičem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Kozel zahradníkem aneb pyroman hasičem

Požárník založil nejméně jedenáct požárů.
Požárník založil nejméně jedenáct požárů.  (Ilustrační foto ara)

Celkem patnáct požárů sám založil, nebo se o to aspoň pokusil. Kdo? Jistý Otakar B. (25), paradoxně zaměstnaný jako firemní požárník v ČKD Elektrotechnika v Praze 9. Tak o tom referoval deník Rudé právo z 31. července 1974.

Zdá se být skoro neuvěřitelné, že dopadený a usvědčený pyroman se živil jako profesionální hasič – tehdejší terminologií požárník. Co o něm psal tisk? „Otakar B. byl obžalován z trestných činů obecného ohrožení, poškozování majetku v socialistickém vlastnictví, jeho rozkrádání a z další krádeže. Jako požárník v ČKD Elektrotechnika založil nebo se pokusil založit jedenáct požárů. Některé sám ohlásil a pak likvidoval.

Jiné uhasili až přivolaní požárníci. Další čtyři ohně založil Otakar B. v místě svého bydliště, ve sklepě domu v Karlíně. Při obchůzkách závodem se vloupal do několika kanceláří a jiných místností, kde odcizil různé předměty.“ Koncem července zmíněného roku usedl palič na lavici obžalovaných před městským soudem v Praze. Jeho verdikt není znám. Pyromanie znamená posedlost ohněm a závislost na žhářství. V krajních případech může jít o projev duševní choroby.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.