Kapsář vyhrožoval krejčíkovi vraždou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kapsář vyhrožoval krejčíkovi vraždou

Kapsář měl »Prahu úředně zakázanou«, ale přesto se v ní zdržoval.
Kapsář měl »Prahu úředně zakázanou«, ale přesto se v ní zdržoval. (Ilustrační foto ara)

Jistého Josefa Ch. (22) znala pražská policie v období po vzniku ČSR v roce 1918 do počátku 20. let minulého století jako notorického, nepolepšitelného kapsáře. V prosinci 1922 se v úředních záznamech objevil dokonce jako »nebezpečný násilník«.

Proč? O tom referoval deník Československá republika ve svém vydání z 22. prosince uvedeného roku. Podle informací listu pražská policie mnohokrát dopadeného a trestaného zloděje Josefa Ch. natrvalo vypověděla z hlavního města. Dobová čeština používala pro tuto skutečnost slovní spojení »měl zakázanou Prahu«. To ovšem pobertovi zjevně nijak nebránilo, aby se do metropole potajmu zase vrátil.

A co víc, dne 18. prosince 1922 se v Rybné ulici dopustil vážného skutku, když tam veřejně, před svědky vyhrožoval krejčovskému pomocníkovi Václavu V. (18) slovy: „Já tě zabiju!“. Denní tisk tehdy napsal: „Protože Ch. je nebezpečný násilník, byl zatčen a dodán k zemskému trestnímu soudu.“ Z jakého důvodu hrozil zlotřilý chmaták mladšímu krejčovskému pomocníkovi smrtí, to zveřejněno nebylo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.