Vloupačku si zavinila sama | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vloupačku si zavinila sama

Položit si klíče na okno nebyl dobrý nápad.
Položit si klíče na okno nebyl dobrý nápad. (Ilustrační foto ara)

Lehkomyslně si v lednu 1911 počínala paní Ř., majitelka zelinářství v brněnské Dominikánské ulici. Když ze zamčeného krámku odcházela, nechávala klíč ležet na okénku vedle dveří. Toho využil neznámý zloděj a obchod snadno vykradl.

O případu psaly Lidové noviny 18. ledna zmíněného roku. Podle jejich zprávy chmaták z krámku odnesl »štůčku plátna« v ceně 19 rakousko- -uherských korun. O zelinářčině zvyku nechávat klíč na okénku zřejmě musel vědět, nebo ho odpozoroval. Paní Ř. nechala uvnitř obchodu údajně zlého psa. Ten téměř jistě chmatáka znal, protože mu nijak neublížil a nechal ho v klidu pracovat.

Když zelinářka oznámila vloupání brněnské policii, chytali se muži c. k. zákona nad její lehkomyslností za hlavy. Za vykradení obchodu si fakticky mohla majitelka sama. O výši škody si můžeme udělat lepší představu, uvedeme- -li, že vejce tehdy přišlo na čtyři až šest haléřů, kilogram brambor na pět haléřů, litr vína byl k dostání za 60 až 80 haléřů a kilogram másla stál něco přes dvě koruny. „Zloděj musí býti patrně dobře s poměry v krámku obeznámen a policie už je pachateli na stopě,“ konstatoval list závěrem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.