Promrzlého opilce vzbudila policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Promrzlého opilce vzbudila policie

Opilec vyspával na Petříně.
Opilec vyspával na Petříně. (Ilustrační foto ara)

Dobrodružství vánočně »naladěného «. Tak nadepsal deník Československá republika 28. prosince 1923 svou zprávu o opilci, který se z Vyšehradu zatoulal až na Petřín. Tam se svlékl do spodního prádla a usnul. Když ho vzbudili policisté, neměl tušení, kde a proč se tam nachází.

»Hrdina« toho komického příběhu se jmenoval Josef M. (22), pracoval jako pilařský dělník a vánoční svátky slavil tak bujaře, že 27. prosince zmíněného roku vyrazil s pořádnou opicí za krkem z rodného Vyšehradu až do Vlašské ulice na Malé Straně. Na schodech se pak v opilosti svlékl do spodního prádla, ošacení tam nechal ležet a vydal se na Petřín. Tam Pepík rozbil okno v budově Klubu českých turistů, a když ho alkohol v krvi definitivně sklátil, v klubovně přenocoval.

„Když byly šaty ráno nalezeny, bylo pátráno, jak se na schody dostaly. A po stopách ve sněhu došli policisté až do pavilonu, kde nalezli Josefa M. v nejhlubším spánku. Když byl probuzen, nevěděl, co se s ním dělo, a také si nestěžoval, že by mu panující mráz byl ublížil. Po úplném vystřízlivění na strážnici byl M. propuštěn,“ popisoval deník. Samozřejmě s důtklivým příkazem pana komisaře, ať bezodkladně turistům zaplatí opravu rozbitého okna.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.