Vdova skrývala vraha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vdova skrývala vraha

Vdova schovávala milence ve sklípku svého domu.
Vdova schovávala milence ve sklípku svého domu. (Ilustrační foto ara.)

Zajímavý příběh se odehrál 3. října 1933 v obci Chržín, nedaleko Velvar v okrese Kladno. „V tento den byli obyvatelé vzrušeni sebevraždou zločince a vraha Antonína P. (†34), který se ukrýval před bezpečnostními orgány v domku čp. 38,“ píše se v místní kronice.

Domek patřil vdově Františce V., která zločince tajně ukrývala, takže nikdo neměl tušení, že obec »hostila« toto individuum. „V. s ním udržovala intimní styky na účet bývalého milence Františka B.,“ pokračuje text. František B. žárlil a svého soka udal bezpečnostním orgánům. „Zákrokem četnické stanice ve Velvarech byl prohlédnut vdovin byt, až za skříní, která kryla vchod do sklípku, byl P. objeven. Velitel vyzval jej jménem zákona, by se vzdal, načež on odpověděl: »Živého mě nedostanete! « A střelil se do spánku z opakovací pistole. Ihned byl zalarmován četnický aparát s pátračkou z Kladna a z Mostu a začalo zatýkání všech osob, které byly s ním ve spojení. Byla to tlupa o 70 členech a Antonín P. byl jejich vůdcem. Byl to lupič mezinárodní, který jezdil až do Francie a Belgie. Zatknuti byli i Františka V., František B. a jejich nejbližší příbuzenstvo,“ píše se v kronice. Zločinec byl pochován na obecním evangelickém hřbitově.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.