Tyrana otrávila arzenikem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Tyrana otrávila arzenikem

Žena manželovi naservírovala nápoj s jedem.
Žena manželovi naservírovala nápoj s jedem. (Ilustrační foto ara)

Na pět let do těžkého žaláře poslal soudce c. a k. jihlavského soudu na konci srpna 1897 Kateřinu V. (36), nádenici z Telče. Ta totiž 29. července téhož roku otrávila arzenikem svého muže, povozníka Jakuba V. – a nijak to netajila.

Kdo jejich jedenáct let trvající manželství znal, ten věděl, že Jakub byl notorický pijan, surovec, násilník a tyran. Ač se nešťastná Kateřina snažila vést domácnost, jak nejlépe to uměla, manžel ji stejně mlátil, a dokonce ji vyhazoval z bytu. Ba stalo se víckrát, že Kateřina musela spát venku, i když mrzlo a padal sníh. Nakonec mu do pití nasypala otrušík, tedy arzenik. Jihlavský soud řešil otázku, zda Kateřina spáchala úkladnou vraždu. Porota nakonec s přihlédnutím ke všem zjištěním a svědeckým výpovědím odmítla znění obžaloby, podle níž nádenice povozníka zavraždila promyšleně a plánovaně. Proto byl vynesený rozsudek co do viny i trestu relativně mírný. List Národní politika, který proces v Jihlavě pozorně sledoval, k tomu poznamenal: „Odsouzená přijala trest s patrným uspokojením, že to nedopadlo hůře!“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.