Karty ho přivedly za mříže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Karty ho přivedly za mříže

Fotografie
Fotografie (internal)

Karban přivedl Viléma P. z Opavy do vězení. Vedoucí závodní kuchyně byl vášnivým hráčem, jenže ne vždycky mu přálo štěstí. Na dluhy z karet si »půjčoval« z podnikové kasy.

Manko, které Vilém P. způsobil, nakonec činilo 24 331 tehdejších korun. Pro lepší představu – na jednu stokorunu se v té době muselo pracovat zhruba 25 hodin. Jak později napsal severomoravský krajský deník Nová svoboda, pan vedoucí patřil k náruživým karbaníkům. Neměl problém prohrát během jediného večera i 1200 Kčs. Tři roky se mu ale dařilo kouzly v účetnictví ztracené peníze tajit. V roce 1956 ale přišla kontrola a spadla klec.

Vyšlo najevo, že Vilém P. nejen hrál karty, ale také velkopansky hostil po hospodách kamarády z mokré čtvrti.  „Při vyšetřování se ke svému jednání doznal, ale vymlouval se, že peníze chtěl vrátit, až vyhraje,“ stálo ve vyšetřovacím spisu. Vilém P. samozřejmě skončil za »rozkrádačku« před soudem. Pro zajímavost dodejme, že na slavné »rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví« byl příslušný paragraf přejmenován až roku 1960. Vilém P. byl odsouzen ještě za rozkrádání státního majetku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.