Podvodník ošidil deset vdov | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Podvodník ošidil deset vdov

Vdová m zbyly jen oči pro pláč.
Vdová m zbyly jen oči pro pláč. (Ilustrační foto ara.)

Celkem deset vdov z pražského Žižkova se počátkem dvacátého století přihlásilo na policii s tím, že byly nechutně podvedeny a ošizeny o peníze, které důvěřivě vydaly mladíkovi jménem Josef Š. (21). Nabulíkoval jim, že pracuje pro pojišťovnu Aliance.

Jenže byl pasířským pomocníkem a s pojišťovnou měl společné jen to, že zneužíval její blankety. Jak Josef Š. na vdovy šel, dokládá příběh mlékařky Františky T. Když ovdověla, vyhledal ji s tím, že má nárok na peníze z manželovy životní pojistky. Doložil to formulářem pojišťovny, na němž stálo: „Rőxion! Elsango duetto 250 Kyraly, insegt do jede Jadover...“ Paní T. žasla, když jí mladík řekl, že jde o světovou úřední řeč. Na papíru mělo stát, že vdova má nárok na 250 korun. Ničema si vzal od vdovy tři koruny jako »zálohu« a vypařil se. Přišel si na slušné peníze. Vejce totiž stálo čtyři až šest haléřů, kilo brambor pět haléřů, litr vína 60 až 80 haléřů a kilo másla přes dvě koruny. Půllitr piva od 12 do 26 haléřů. V pojišťovně se napálené ženě skoro vysmáli... Když byl Josef Š. v srpnu 1902 zatčen, měl na krku deset udání stejně ošizených vdov. Dne 5. září ho soud poslal do basy na dva týdny a přidal mu i dva posty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.