Praporčík znásilnil Němku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Praporčík znásilnil Němku

Nešťastnice při vynuceném sexu otěhotněla.
Nešťastnice při vynuceném sexu otěhotněla. (Ilustrační foto ara)

Praporčík SNB Josef R. znásilnil ve  sběrném středisku v Rýnovicích u Jablonce nad Nisou jistou Friedu H. Tato Němka ve středisku společně s ostatními soukmenovci čekala na odsun za hranice do Německa. Při vynuceném sexu ovšem přišla do jiného stavu.

O případu referoval Mgr. Pavel Kmoch v říjnu 2016 na XI. konferenci policejních historiků v Praze. Frieda H. se snažila dosáhnout propuštění manžela, zajatého vojáka wehrmachtu. Proto ji navštívil praporčík SNB Josef R. ze stanice ve Mšeně a donutil ji k sexu. Po čase Frieda praporčíkovi sdělila, že s ním čeká dítě. Ukázala mu lékařské potvrzení o těhotenství. V říjnu 1946 od Josefa R. dostala dopis, v němž slíbil, že se o děcko postará, pokud o jeho otcovství pomlčí.

Praporčík ovšem kategoricky odmítl, že by Němku znásilnil. Frieda H. se mu prý sama nabídla, když zařídí propuštění manžela ze zajateckého tábora. Případ řešila trestní a nalézací komise. Dne 9. dubna 1947 vyslovila praporčíku R. veřejné pokárání a poslala ho do vězení – na dva týdny (!). V kontextu doby ho bohužel netrestala za znásilnění, ale za »styk s Němkou, s níž jako úřední osoba navíc komunikoval nikoli v češtině, nýbrž v němčině«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.