Zavraždil příslušníka VB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zavraždil příslušníka VB

Na příslušníka VB vytáhl ukrytý nůž.
Na příslušníka VB vytáhl ukrytý nůž. (ilustrační foto ara)

K trestu smrti oběšením odsoudil v květnu 1965 senát okresního soudu v Komárně na jižním Slovensku mladého zločince a vraha V. V. (31). Ubodal příslušníka VB Gustava D.

V. V. žijící v obci Moča nedaleko Komárna měl bohatou trestní minulost. »Zabýval« se především krádežemi. Gustav D. a jeho kolegové dostali za úkol zloděje předvést na stanici. V. V. však s nimi jít odmítl a při následné strkanici vytáhl ukrytý nůž. Než mu v tom mohli ostatní příslušníci VB zabránit, bodl Gustava D. do hrudi. Ten na místě zemřel. Prokurátor ho obžaloval z útoku na veřejného činitele, z několikanásobného pokusu vraždy, a hlavně z předem připravovaného vražedného útoku.

O rozsudku informoval tehdejší celostátní deník Rudé právo 27. května 1965, který mimo jiné napsal: „Po třídenním přelíčení a výslechu svědků byly všechny trestné činy obžalovanému dokázány. Soud jej proto odsoudil k trestu smrti.“ Odsouzený V. V. ovšem zřejmě na šibenici neskončil, v seznamu osob popravených za dobu existence společné Československé republiky se toto jméno neobjevuje. Trest mu byl patrně změněn na doživotí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.