Pošťák se zastřelil pro dvanáct korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pošťák se zastřelil pro dvanáct korun

Pošťák neunesl podezření a zabil se.
Pošťák neunesl podezření a zabil se. (Ilustrační foto ara)

Jedinou ránou z revolveru se 7. června 1910 v Praze zastřelil Antonín F. (†49), vzorný manžel, otec tří dětí a doručovatel peněz na poště v Holešovicích. Nedokázal se vyrovnat s podezřením, že údajně zpronevěřil sumu ve výši dvanácti korun.

Byl to smutný příběh, o kterém referoval list Národní politika. Antonín F. půl roku předtím doručil do jedné holešovické firmy zmíněnou částku. Nepředal ji ale do rukou šéfa firmy, který byl adresátem, nýbrž někomu z jeho podřízených. Dotyčný se na stvrzenku podepsal šéfovým jménem, jenže peníze mu nepředal. Za nějaký čas začal adresát peníze shánět a domáhal se jich na holešovické poště. Ředitelství pošt nařídilo vyšetření události, které ale vyznělo doztracena. Nepoctivý příjemce dvanácti korun se nenašel. „Zavedené vyšetřování a myšlenka, že snad je vážně podezříván pro tak nepatrný obnos, působily na listonoše tak tísnivě, že celé noci nespal a upadl do velkého rozrušení, z něhož se nemohl probrati,“ napsala Národní politika. Poctivec F., ze kterého nikdo nesňal podezření, že peníze zdefraudoval, s tím nedokázal žít. Život si vzal na odlehlém místě nedaleko hřbitova v Bubenči.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.