Vyhlídkový let skončil tragédií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vyhlídkový let skončil tragédií

Fotografie
Fotografie (internal)

Pilot a tři cestující, všichni z východočeského Trutnova, zahynuli v květnu 1969 při pádu letadla Aero Ae-45. Došlo k němu u obce Javorník na Trutnovsku. O neštěstí informoval deník Rudé právo 20. května 1969.

Vyhlídkový nedělní let Aera Ae 45, československého dvoumotorového aerotaxi, které se zejména v padesátých letech proslavilo v mnoha zemích světa, skončil hrůznou tragédií. Stroj odstartoval z letiště aeroklubu Vrchlabí a během letu letounu vysadil motor. Ani v této situaci nebyli čtyři lidé na palubě odsouzeni k jisté smrti, protože zkušený pilot měl šanci i s nefungujícím motorem nouzově přistát ve vhodném terénu.

 

Bohužel, do cesty klesajícímu aeru se »postavily« dráty elektrického vedení. O ty letadlo zavadilo a pak už pilot nemohl situaci zvládnout. Vyhlídkový let, který měl přinést pasažérům nádherné zážitky při výhledu na Krkonoše a Podkrkonoší, skončil krutou čtyřnásobnou »žní« neúprosné smrtky. Zda byl někdo potrestán za vysazení motoru letadla, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.