Žena uhořela při požáru Koldomu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Žena uhořela při požáru Koldomu!

V Koldomu jsou dnes malometrážní byty.
V Koldomu jsou dnes malometrážní byty.  (ilustrační foto ara)

Měl být vzorem novému stylu bydlení, ale nakonec skončila myšlenka Koldomu neslavně. Při požáru v neobyčejné budově navíc v říjnu 1984 zemřela žena.  

Koldům postavili v roce 1948 v Litvínově architekci Václav Hilský a Evžen Linhart. Plánovali, že se v něm bude žít »kolektivně«. Malé byty neměly téměř žádnou kuchyň ani obývací pokoj. Předpokládalo se, že lidé se budou stravovat ve společné jídelně a bavit hromadně ve společenských místnostech. Brzy se však ukázalo, že takto organizovaně ve skutečnosti nikdo žít nechce. Z původní jídelny pro nájemníky se stala obyčejná restaurace podniku Jednota Most. A právě tam vypukl 17. října 1984 požár. Hořet začalo od odhozených cigaretových nedopalků v kartonové krabici, kterou zástupce vedoucího směny R. M. po uzavírací hodině nezkontroloval a neodstranil.

Byla to jedna z jeho povinností, kterou nesplnil. Z restaurace se požár bohužel rozšířil na celý objekt a jedna žena se udusila kouřem. Škoda činila osm milionů Kč, za což se tehdy pro ilustraci dalo pořídit třeba devadesát osobních vozů značky Škoda. Okresní soud v Mostě uznal obžalovaného R. M. vinným z trestného činu obecného ohrožení a poslal ho do chládku na tři a půl roku. Koldům ale požár přežil. Dnes funguje jako ubytovna s malometrážními byty a je technickou památkou.  

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.