Výbuch balonu zranil deset školáků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Výbuch balonu zranil deset školáků!

Výbuch balonu zavinil jeden ze školáků.
Výbuch balonu zavinil jeden ze školáků. (Ilustrační foto ara)

Exploze horkovzdušného balonu zranila v březnu 1967 u Přísečnice na Chomutovsku deset dětí. Na vině byl jeden ze školáků, který balon lehkovážně, přes jednoznačný zákaz přítomného pedagoga, zapálil.

O nešťastné události informoval 8. března 1967 deník Rudé právo. Mimo jiné napsal: „Děti z místní devítiletky měly v přírodě hodinu tělesné výchovy. V blízkosti se snesl balon. Přes příkaz učitele, aby se k němu žáci nepřibližovali a nemanipulovali s ním, vytáhl jeden z chlapců z kapsy zápalky. Jednu zapálil a přiložil ji k balonu. Ten explodoval a plameny popálily deset dětí z osmé a sedmé třídy.“ Všechny byly rychle lékařsky ošetřeny a neutrpěly vážnější zranění.

Vyšetřování incidentu vzápětí zahájili chomutovští kriminalisté Veřejné bezpečnosti. Ti zjistili, že tělocvikář, který v inkriminované době vedl výuku, skutečně vydal dětem zřejmý pokyn, aby k balonu nechodily a nedotýkaly se ho. Jak bylo možné, že viník exploze, který neuposlechl učitelův pokyn, u sebe měl při hodině tělocviku zápalky, deník neuvedl. Událost nakonec řešil ředitel školy kázeňsky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.