Hazardéra roztrhal granát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hazardéra roztrhal granát!

Rozebrat granát nebyl právě moudrý nápad.
Rozebrat granát nebyl právě moudrý nápad. (Ilustrační foto ara)

Silná exploze vyděsila počátkem září 1968 obyvatele obce Horša v okrese Levice na jihozápadním Slovensku. Výbuch zabil místního chasníka (†25) a zranil jeho manželku.

V prvních okamžicích po detonaci se občané dědiny obávali, že rána nějak souvisela s přítomností sovětských okupačních vojsk v tehdejším Československu. Pravda ovšem byla jiná. Mladý muž na vlastní zahrádce vykopával ze záhonu brambory, přičemž v hlíně našel ruční granát ještě z časů druhé světové války.

Nešťastník se pak dopustil osudné chyby, která ho stála život. Když nakopal košík brambor, odnesl nalezenou výbušninu do své dílničky, kde ji upevnil do svěráku. Následně se pokoušel granát rozebrat. Bylo to bohužel jeho poslední snažení na tomto pozemském světě, neboť střela explodovala a ubožáka roztrhala na kusy. Doplatil na vlastní hazard se životem. Jeho manželku, která právě přicházela zjistit, co muž v dílně dělá, výbuch zranil na noze a na levé části těla. Její zranění naštěstí nebylo smrtelné. Nikdo nebyl trestně stíhán.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.