Zával zabil tři kopáče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zával zabil tři kopáče!

Ražba štoly skončila tragédií.
Ražba štoly skončila tragédií. (Ilustrační foto ara)

Tři mrtvé a jednoho velmi těžce zraněného muže si vyžádal zával při ražbě kanalizační štoly, který šokoval severočeský Most v předvánočním čase roku 1966.

Dno štoly spočívalo dvanáct metrů pod úrovní terénu. Jak napsal deník Rudé právo, o život přišli M. L. (†32) a K. Ž. (†59), oba z Prahy, a O. D. (†55) z Litvínova. Podle lékařské zprávy všichni zemřeli okamžitě v momentě, kdy k závalu došlo. Pracovníkům Hlavní záchranné báňské služby v Mostě se podařilo ze změti zeminy a kamení vyprostit živého pouze L. V. (58) z Prahy. Byl ovšem velmi těžce zraněn. Podle informace vydané vedením mostecké nemocnice, kde byl pacient hospitalizován, utrpěl poranění pravé ledviny, došlo k ochrnutí pravé ruky a měl polámaná všechna žebra.

Příčiny tragédie bezprostředně začala vyšetřovat severočeská kriminálka a příslušný báňský úřad. Zda zával způsobila lidská chyba a zda byl proto někdo trestně stíhán, nebo zda šlo o nešťastnou náhodu, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.