Konec roku oslavili metanolem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Konec roku oslavili metanolem!

Lahev s metanolem byla označená jako jed.
Lahev s metanolem byla označená jako jed. (Ilustrační foto: ara)

Čtyři oběti si vyžádala bujará oslava Silvestra roku 1964 ve slovenských Košicích. Dva manželské páry se při ní otrávily ukradeným metanolem.

Vše začalo krádeží dvou lahví čistého metanolu, jemuž se tehdy říkalo také dřevný líh, se zřetelným označením »jed« z katedry biologie košické Univerzity P. J. Šafárika. Té se dopustil údržbář František T., který opravoval zámky v univerzitní laboratoři. Večer pak spolu s manželkou Boženou přinesl líh k sousedům Petrovi a Zlatici J. Tam pak, navzdory varovné nálepce na lahvích, metanol ředili vodou a upravovali páleným cukrem.

Popíjení a půlnoční přípitek nemohly skončit jinak než tragédií. Otrava nejprve 1. ledna 1965 večer skolila Františka T. Přivolaný lékař už mu nemohl pomoci. Ačkoli dřevný líh popíjeli i nebožtíkova žena a manželé J., všichni tři lékařské vyšetření nejprve odmítali. O den později ovšem Božena T. zkolabovala a po převozu do nemocnice zemřela. Zanedlouho pak postihl stejný osud i Petra a Zlatici J. Jak informoval tehdejší denní tisk, každý manželský pár zanechal na světě po třech sirotcích...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.