Utopil se v kádi s alkoholem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Utopil se v kádi s alkoholem!

Neopatrný dělník se utopil v kvasicí kádi na alkohol.
Neopatrný dělník se utopil v kvasicí kádi na alkohol. (Ilustrační foto: ara)

O svátcích se každoročně holduje alkoholu. V prosinci roku 1934 velkostatkář Vojtěch E. v obci Kerestúr, dnes Zemplínska Teplica, na jihovýchodě Slovenska nařídil ve svém lihovaru extra směny. V obří kádi obsahující 45 hektolitrů lihu zemřel neopatrný dělník Josef B. (†28).

Při pálení nastala osudného dne v kvasicí kádi porucha, kterou bylo nutno odstranit. „Vedoucí lihovaru nařídil, aby kvasící líh – asi 148 hl – byl z kádě vypumpován a závada potom odstraněna. Touto prací byl pověřen B., ale nedbal nařízení dílovedoucího. Nechal v kádi ještě značnou část lihu a sám vlezl dovnitř. Náhle pozbyl vědomí a spadl do lihu.

Spoludělníky byl sice ihned vytažen, ale přesto, že byl okamžitě povolán lékař, krátce nato zemřel,“ popsal tragédii dobový tisk. Tragickým skonem mladého dělníka se zabývalo kerestúrské četnictvo. Důkladným vyšetřováním zjistilo, že na vině byla výhradně sama oběť. Josef B. vlastní smrt zapříčinil svou nedisciplinovaností. Ani majitel lihovaru, ani dílovedoucí nebo někdo z dalších dělníků nebyl trestně stíhán.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.