Rodinné klany se porvaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Rodinné klany se porvaly!

Rváči nebyli schopni ani vysvětlit příčinu sporu.
Rváči nebyli schopni ani vysvětlit příčinu sporu. (Ilustrační foto: scom)

Nože, břitvy, klacky, kameny, pěsti a kopance nohou. To byly »zbraně«, jimiž se v roce 1968 do sebe pustil houf výtržníků v Rimavské Sobotě na jihu Slovenska. Lámaly se kosti, praskaly čelisti, vyrážely se zuby, »bojištěm« zněly nářek a kletby. Samozřejmě tekla krev.

Kraj u hranice Slovenska s Maďarskem je krajem vína a pálenky. Proč se vlastně »nepřizpůsobiví muži« pobili, nedokázali příslušníkům Veřejné bezpečnosti, kteří vřavu uklidňovali, ani pořádně vysvětlit. Ale o tom, že spousta vypitého vína a pálenky sehrály klíčovou roli, nebylo pochyb. Řež, jaká neměla široko daleko obdoby, vyprovokovalo několik recidivistů, kteří již předtím ohrožovali spoluobčany na životě a na zdraví.

Deník Rudé právo, který o události informoval, v duchu tehdejších zvyklostí neuvedl ani jména, ani věk rváčů. V éře »budování rozvinutého socialismu« to nebylo žádoucí. Konečnou tečku napsal za krvavou rvačkou, která jen zázrakem neskončila tragédií, krajský lidový soud v Banské Bystrici. Trestní senát měřil všem podle míry jejich zapojení do bitky a způsobených škod. Iniciátory výtržnosti poslal za mříže na čtyři roky. Nejmírnějším trestem bylo šest měsíců kriminálu. Dohromady nadělili soudci viníkům jedenadvacet »zamřížovaných« let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.