Rachejtle zapálila usedlost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rachejtle zapálila usedlost!

Rachejtle z ohňostroje podpálila dům.
Rachejtle z ohňostroje podpálila dům. (Ilustrační foto ara)

Manifestace na podporu Lužických Srbů, konaná v září 1945 na hradě Bezdězu, přinesla zkázu celé rodinné usedlosti v obci zvané Vazačka. Zapálila ji jediná rachejtle vystřelená jako součást monumentálního ohňostroje.

Víska ležela v sousedství Bělé pod Bezdězem. „Některý neopatrný střelec vypálil raketu blízko obce. Raketa dopadla do hospodářských budov rolníka K. Vznikl požár: celá usedlost lehla popelem,“ informoval dobový tisk. Pro rodinu K. to byla neskutečná tragédie. Plameny totiž pohltily a na troud spálily veškerou úrodu obilí z právě ukončených žní, stejně tak dopadla uskladněná píce. Za oběť požáru padlo také hejno slepic s kohoutem. Obrovské štěstí měla rodina majitele usedlosti, nikdo neuhořel. Podle dobového svědectví jinak vísce štěstí přálo. Kdyby totiž vítr vanul opačně, nikdo by nezabránil rozšíření požáru, který by zničil nejméně půl vsi.


Dnes už Vazačku na mapě nenajdeme. Zařazení do vojenského prostoru po roce 1945 přineslo její zánik. Byla tu vybudována kasárna. V současnosti je na místě jen průmyslová zóna s novou komunikací a někdejší vísku připomíná pouze zděná kaplička.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.