Chtěl se prostřílet za hranice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Chtěl se prostřílet za hranice!

Zloděj si odnesl šperky za miliony.
Zloděj si odnesl šperky za miliony. (Ilustrační foto ara)

Vánoce roku 1983 chtěl už truhlář Ivo Z. z Hradce Králové strávit za hranicemi Československa. A aby do ciziny nepřišel jako chudák, ukradl šperky za 5,5 milionu tehdejších korun. Dnes by se škoda vyšplhala na cca 55 milionů.

Ivo Z. potřeboval k realizaci svého plánu zbraň a zlato. Samopal si opatřil, když 6. prosince 1983 přepadl strážného vojenského útvaru v Olomouci. Způsobil mu otřes mozku a uloupil ostře nabitou zbraň včetně zásobníku s třiceti náboji. Pro peníze na »nový začátek« si došel do zlatnické provozovny Výrobního družstva Znak v Pardubicích, kde si nechávali opravovat cennosti lidé z celé republiky. Vloupal se do chabě zabezpečeného zlatnictví a zmizel i se 436 šperky!

Kriminálka sestavila speciální tým, který si vytipoval seznam podezřelých. Na něm byl i již několikrát trestaný Ivo Z., který pracoval v nedaleké truhlářské dílně. Policisté ho zadrželi, našli u něj většinu z ukradených šperků a samopal. Naštěstí zbraň muž nestihl použít. Detektivům se přiznal i ke svému plánu prostřílet se za hranice. Soud ho za přepadení vojáka a krádež šperků poslal do vězení na jedenáct let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.