Vraha hajného nikdy nechytili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vraha hajného nikdy nechytili!

Hajného tělo vrah zohavil k nepoznání.
Hajného tělo vrah zohavil k nepoznání. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Mrtvolu panského hajného Václava B. (†66) našli vesničané z Pocinovic na Chodsku v květnu 1897 v rybníčku poblíž samoty zvané U Kohouta. Na první pohled bylo znát, že ho kdosi zastřelil.

Policejní pes zavedl vyšetřovací komisi k tratolišti krve, kde byl hajný předchozího dne »střelen sekaným olovem a oloupen o peníze a boty«. Od té doby uplynulo 118 let a totožnost vraha zůstane téměř určitě už navždy neznámá. Přitom současníci nebohého lesního si byli jisti, že Václava B. poslal na věčnost Matěj S. (51). Místní kněz v Pocinovicích ho charakterizoval slovy »notorický pytlák a zloděj, osoba životu a majetku svých spolubližních velmi nebezpečná«.

Pro tento odsudek měl farář Jindřich Kostlivý pádný důvod – Matěj S. si už odseděl za pytláctví a zranění jiného hajného dva roky ve věznici na plzeňských Borech. Četníci Matěje S. zatkli i s jeho manželkou Alžbětou, která měla údajně pomáhat s odklizením mrtvoly lesního, a odvezli je do Plzně. Tam oba putovali do vyšetřovací vazby. Tentokrát však chyběly důkazy, a tak se Matěj i Alžběta vrátili počestně nazpět do Pocinovic. Podezření se už ale nikdy nezbavili...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.