Ozbrojení lumpové vykradli hospodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Ozbrojení lumpové vykradli hospodu!

Kořist činila 114 tehdejších korun, tedy v přepočtu asi 23 tisíc korun dnešních.
Kořist činila 114 tehdejších korun, tedy v přepočtu asi 23 tisíc korun dnešních. (Foto: scom)

Až z pražského Žižkova se do Jablonce nad Jizerou vydal zloděj Jaroslav B., aby tam 9. srpna 1912 vykradl předem vyhlédnutý byt. Použil k tomu paklíč a kořist činila 114 tehdejších korun, tedy v přepočtu asi 23 tisíc korun dnešních.

Za komplice si poberta vybral mladíky A. M. a J. Č., se kterými se seznámil v Rychnově nad Kněžnou. Zločinný plán jim předestřel jako »jistou obchodní záležitost«. Nelegálně si v Častolovicích koupili dvě pistole, s nimiž pak M. a Č. odjeli po boku Jaroslava B. do Jablonce. Muži chtěli vyloupit hostinec. Zbraně ale nakonec použít vůbec nemuseli, A. M. a J. Č. v lokále hostinského zabavili, zatímco kápo Jaroslav B. se nepozorovaně vytratil do prvního patra, kde měl pan šéf byt. Lotr si otevřel paklíčem a kradl jako straka. Pokoj poté zamkl, klíč vzal s sebou, dole v lokále drze zaplatil útratu a trojice z hostince odešla.

Četníci zatkli Jaroslava B. a komplice A. M. ještě v Jablonci. Měli u sebe 99 odcizených korun. Třetí z trojlístku, J. Č., byl dopaden v Častolovicích. Sotva byli B. a M. propuštěni z vazby, hned v Rychnově vykradli domkářku a připravili ji o 15 korun. Ještě téhož dne je četníci vypátrali a dodali opět do vazby.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.