Šílené: Smrt našel ve fekálním voze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Šílené: Smrt našel ve fekálním voze!

Fotografie
Fotografie (internal)

Během srpnové okupace roku 1968 zemřel rukou Čechoslováků jediný voják vojsk Varšavské smlouvy. Bulhara Nikolu Ctvetkova Nikolova (†21) zabil vystrašený řidič fekálního vozu a jeho dva kamarádi.

Mladší seržant Nikolov měl za úkol strážit letiště v pražské Ruzyni. Když 9. září 1968 oznámil, že si musí odskočit, nikdo nepředpokládal, že zmizí. A s ním i zcela nabitý samopal. Dezertér mířil k západním hranicím. U Hostivice si stopl fekální vůz, v němž jeli Miloslav F. (30) a Rudolf S. (22). Nejprve byli zvědaví, proč voják okupační armády stopuje. Brzy však začali mít z Bulhara strach. Nikolov totiž byl značně opilý a zmateně líčil, že má důležité poslání a zabije každého, kdo by mu chtěl zabránit v jeho splnění.

Miloslav F. se proto zastavil pro svého známého Jiřího B. (35), o němž věděl, že má zbraň. Když Nikolov usnul, udeřil ho Miloslav F. kladivem do hlavy. Jiří B. ho pak vystrčil z vozu a zastřelil. Smrti pravděpodobného dezertéra zneužila propaganda. Jiřího B. poslal soud na devět let do vězení, Miloslav F. vyslechl trest čtyři roky a Rudolf S. si odseděl roky dva.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.