Holčička si hrála u kamen: Vlastní matka ji našla v plamenech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Holčička si hrála u kamen: Vlastní matka ji našla v plamenech!

Dceři už nebylo pomoci...
Dceři už nebylo pomoci...  (scom)

 K tragédii došlo v únoru 1906 v Sušici na západě Čech. Malá Emilka H. (†5) nešťastnou náhodou uhořela v bytě, kde žila se svou maminkou.

Matka Emilky dělnice Marie H. šla 23. února 1906 okolo poledne pověsit prádlo na půdu. Svou dceru nechala v bytě samotnou. Děvčátko, nejspíš ze zvědavosti a nudy, otevřelo dvířka kamen. Z nich pak vypadl žhavý uhlík. „Od něj počala sukénka děvčete plamenem hořeti,“ konstatuje dobový tisk. Když se matka vrátila z půdy, naskytl se jí hrůzný obraz. Holčička byla v plamenech a marně se je snažila uhasit. Nejhorší popáleniny utrpěla malá Emilka na hrudníku a bříšku.

Ačkoliv byla stále naživu, už jí nebylo pomoci. Lékařská věda počátku minulého století si zkrátka nedokázala s popáleninami takového rozsahu poradit. Dívenka zemřela druhý den ráno a smrt pro ni byla vlastně vysvobozením. Trpěla totiž hroznými bolestmi. Tělíčko nebohé Emilky bylo podrobeno úřední pitvě. A proti neopatrné matce »zavedeno soudní vyšetřování«. Jeho výsledek už se ale nedochoval. Nejspíš však potrestána nebyla. Ztráta dítěte byla tím nejhorším trestem…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.