Po hádce s otcem přišlo rozhodnutí: Oběsil se kvůli 24 korunám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Po hádce s otcem přišlo rozhodnutí: Oběsil se kvůli 24 korunám!

Mladý život vyhasl kvůli prohraným 24 korunám.
Mladý život vyhasl kvůli prohraným 24 korunám. (Profimedia.cz)

Tovární dělník ze Sušice Matěj H. (†24) se v dubnu 1901 oběsil. Důvodem sebevraždy byla hádka s otcem. V hospodě totiž prohrál 24 tehdejších rakouskouherských korun, které předchozího dne sebral otci.

Matěj H. prožil bouřlivou noc v jednom ze sušických hostinců. Pil a hrál karty až do rána. Když se potom vrátil domů, rozhořčený otec na něj už čekal a vrhl se na něj. Nekompromisně trval na tom, že chce své peníze zpátky. Mezi otcem a synem došlo k zuřivé hádce, kterou ukončil Matěj tím, že za sebou práskl dveřmi a vyběhl z místnosti.


Vzápětí, nikým nepozorován, vylezl na půdu, kde se oběsil na provazu. Všichni v domě Matěje hledali. A když ho objevili na půdě, okamžitě ho vysvobodili z oprátky a poslali pro sušického doktora. Bylo však pozdě. „V krátké chvilce učiněna po něm sháňka a všude hledán, až posléze byl nalezen na půdě oběšený. Přivolanému lékaři nepodařilo se více sebevraha ku životu přivésti, vzdor usilovnému namáhání,“ konstatuje dobová zpráva. Mladý život vyhasl kvůli 24 korunám...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.