Co prozradilo lupiče? Měl jednu charakteristickou vadu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Co prozradilo lupiče? Měl jednu charakteristickou vadu...

Zloděje policii popsal klučina, který je při krádeži doma sledoval. (Ilustrační foto)
Zloděje policii popsal klučina, který je při krádeži doma sledoval. (Ilustrační foto)  (scom)

Drzost některých zlodějů skutečně nezná mezí. Koncem roku 1956 se vloupali tři výtečníci do bytu v Praze. Domácnost zcela vybílili a vůbec jim nevadilo, že doma byl malý chlapec...

Školáček dorazil domů z družiny a čekal na rodiče. Místo mámy nebo táty však byt šperháky a paklíči otevřeli tři zloději. A přítomnost malého klučíka jim vůbec nebránila pokračovat ve zločinu, jak si ho naplánovali. Vystrašený hoch se neodvážil ani pípnout a mohl jen bezmocně sledovat, jak lupiči obírají jeho rodinu o většinu majetku.

Teprve když odešli, odvážil se zavolat o pomoc. Zloději se nejspíš domnívali, že k smrti vyděšený malý školák pro ně nemůže znamenat žádnou hrozbu. V tom se ale spletli. Když se chlapec uklidnil, dokázal bandu detektivům vcelku slušně popsat. Navíc si u jednoho ze zlodějů všiml i zvláštního znamení, když muž mluvil se svými kumpány, koktal. Podobné charakteristiky se tehdy zaznamenávaly v tzv. operativně taktické evidenci. Šlo o papírové karty v nekonečných kartotékách, které musel někdo jednu po druhé projít. Mravenčí práce se ale vyplatila. Kriminalisté vytipovali několik koktajících recidivistů. Malý svědek pak z předložených fotografií bezpečně vybral Luďka D., který se k vloupání přiznal a udal i své komplice. Celý gang bytařů tak skončil za mřížemi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.