Neuvěřitelná souhra náhod: Proč zemřeli 4 dělníci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Neuvěřitelná souhra náhod: Proč zemřeli 4 dělníci?

Dělníci zemřeli nešťastnou náhodou. (Ilustrační foto)
Dělníci zemřeli nešťastnou náhodou. (Ilustrační foto) (scom)

Čtyři dělníci přijeli na začátku dubna 1986 opravovat silnice do obce Brutovce nedaleko Spišské Nové Vsi. Přespávali ve staré ubytovně místního družstva. Jedno ráno však nedorazili do práce, a když se družstevníci šli podívat, co se stalo, čekal je šok. Všichni muži byli mrtví.

Smrt cestáře zastihla ve spánku. Leželi v postelích a přivolaný lékař neobjevil žádné stopy násilí. Jako předpokládanou příčinu smrti stanovil otravu oxidem uhličitým. To později potvrdila i stanovená soudní pitva. Otázkou zůstávalo, kdo je za tragédii zodpovědný.


Ubytovnu používalo družstvo především pro sezonní dělníky v době sklizně. Ve většině místností nebylo žádné  vytápění. Jediná kamna v malé ložnici byla velmi stará. Než je mohli dělníci začít používat, musel je technik z družstva Mikuláš D. vymazat a utěsnit. Prokurátor Mikuláše D. obvinil z ublížení na zdraví. Znalci však muže před vězením zachránili. Na smrti čtyř dělníků se podle posudků podílelo více faktorů. Kromě vadných kamen to bylo i nepříznivé počasí. V osudnou noc foukal velmi silný vítr a bránil volnému odchodu kouře z komína. Dělníci si navíc topili nekvalitním uhlím a svůj osud zpečetili, když po naložení kamen zcela zavřeli popelníková dvířka. Zkrátka měli smůlu...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.