Pylová sezóna je skoro tu: Zatočte s alergií! 2. část

Šimrání v nose, rýma, zarudlé pálící oči… Přicházející jaro, na které se jinak těšíme, má pro mnohé z nás svou stinnou stránku. Začíná sezona pylu, která trvá až do podzimních měsíců. V Česku trpí nějakou formou alergie až třetina lidí, nejvíce jich má problémy právě s pylem. Někteří se s potížemi už narodí, u jiných se alergie rozvíjí v průběhu života. Jak lze zmírnit příznaky?
Příroda pomáhá
1. Ananas
Je zdrojem bromelinu, což je trávicí enzym, který zbavuje tělo toxinů a zrychluje metabolismus. Příznivě působí při zánětech a opuchlinách, zmírňuje i alergické reakce. Zkuste vždy ráno sníst dvě lžičky nakrájeného ananasu.
2. Bylinky
Základem všeho jsou bylinky, které čistí organismus a posilují imunitu. Jsou to například ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, divizna velkokvětá, echinacea purpurea nebo černý rybíz. Při alergii pomáhá například čaj z kopřiv a máty. Smícháme čtvrt šálku čerstvých lístků máty a mladých kopřiv, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 – 15 minut louhovat. Účinný je také čaj z mateřídoušky a pískavice řecké seno, který rozpouští hlen a snižuje překrvení nosní sliznice.
3. Cibule
Obsahuje látku zvanou quercetin, který snižuje množství histaminu v těle, a tím i příznaky alergie. Otevírá dýchací cesty a pomáhá k lepšímu dýchání.
4. Citrusy
Antihistamické účinky má i vitamin C, proto se při alergiích doporučuje zvýšit jeho příjem. Doporučuje se zvláště zvýšená konzumace citrusů.
5. Česnek
Uvolňuje ucpané dutiny, posiluje imunitu a působí protizánětlivě. Nejúčinnější je syrový.
6. Chilli papričky
Obsahují kapsaicin, který uvolňuje ucpaný nos. Ideální je přidat čerstvé například do salátů.
7. Ryby
Díky obsahu omega-3 mastných kyselin zmírňují intenzitu alergických reakcí. Doporučuje se pravidelná konzumace především tučných severských ryb.
PYLOVÝ KALENDÁŘ najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.