Prázdninové hodování v hotelové restauraci nebo u táboráku může ovlivnit vaši váhu i zdraví: Jak se stravovat na dovolené?

Při výběru letní dovolené určitě každý z nás nejprve shání kvalitní ubytování a vhodnou formu stravování. Volba to mnohdy není jednoduchá. Zejména, pokud jsme svědomitě po celý rok cvičili, abychom na pláži neudělali ostudu. Pokud i vy patříte k těm, kteří mají strach z případných kilogramů navíc, nebo si zkrátka jen nechcete nechat pokazit dovolenou zdravotními problémy, vyzkoušejte několik následujících rad. Aha! pro ženy je pro vás připravilo ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou.
All inclusive: Všeho s mírou
Hotel s all inclusive? Jde určitě o nejpohodlnější možný způsob, jak se na dovolené stravovat. Většina ubytovacích zařízení v takovém případě volí formu švédských stolů. Každý host si může nabrat z pestré škály pokrmů, co hrdlo ráčí. V nabídce nechybí ani zeleninové saláty, takže se může na první pohled zdát, že ani dámy, které si hlídají štíhlou linii, nepřijdou k újmě. Opak je však pravdou! Na co si dát tedy pozor?
K snídani si nevybírejte sladké buchty a koláče. Zvolte raději jogurt s medem či cereálie. Pokud chcete během dovolené trochu hřešit, vždy ke sladkým pokrmům konzumujte ovoce. Obsahuje vlákninu, která pomáhá čistit střeva a snižuje glykemický index, tedy rychlost vstřebávání cukrů do těla.
U hlavního jídla dbejte na velikost porce. Nenavyšujte množství oproti tomu, na co jste zvyklí doma. Zadělali byste si tím i na zažívací potíže.
Na talíř si nejprve naberte zdroje bílkovin (maso, ryby, sýry), doplňte je zeleninou a až v poslední fázi přidejte přílohu, maximálně do ¼ celé porce. Vyvarujte se smaženým pokrmům, jako jsou hranolky či krokety.
Zmrzliny volte spíše ovocné než smetanové a opět dbejte na základní pravidlo: všeho s mírou.
Polopenze: Hlavně nehladovět
Horko a parno způsobují, že na jídlo často nemáme ani pomyšlení. Vybereme si proto raději polopenzi v domnění, že vynecháním oběda určitě nepřibereme a kromě toho i ušetříme. Pokud patříte k tomuto typu dovolenkářů, pak vás patrně zklameme. Jaké máme pro vás rady?
Hladovění vašemu tělu rozhodně neprospívá. Organismus si totiž ukládá tukové zásoby na horší časy! Proto si i v případě polopenze dejte někde venku alespoň lehčí oběd v podobě salátu, tvarohu či jogurtu.
Den začněte vydatnou snídaní. Poskládejte ji především z bílkovin, které zasytí na delší dobu.
Během dne doplňte energii místním ovocem. Uvidíte, že chutná úplně jinak než to zakoupené v českém supermarketu.
Při večeři se nepřejídejte. Pochutnejte si na libovém masu, přidejte k němu zeleninu a případně trochu nesmažené přílohy.
Sladké si vychutnejte spíš během dne. Pokud vás večer honí mlsná, sáhněte raději po jogurtu nebo malému kousku ovoce.
Táboření: Radši rybí než masové konzervy
Během čundrů se jen těžko shání prodejny s potravinami. Před cestou je proto dobré vybavit se trvanlivými potravinami. Praktické jsou hotové pokrmy v konzervách. I zde však platí několik důležitých zásad.
Zabalte si spíše rybí než masové konzervy. Kromě toho, že obsahují vysoké množství bílkovin, doplní tělu prospěšné zdravé tuky. Jestliže si nechcete odpustit lančmít, vždy sledujte složení konzervy a vybírejte si ty s vysokým podílem masa.
Také sterilovaná zelenina je správnou volbou. Dávejte si však pozor na přesolené nálevy. Vhodné jsou i konzervované luštěniny, například fazole či čočka.
Paštiky nahraďte zeleninovými pomazánkami. Doma nechte i instantní polévky. Neobsahují žádné zdravé živiny.
Dávejte si pozor na uchovávání konzerv. Rozhodně nepatří na přímé sluneční světlo. Mohli byste si tím zadělat na nepříjemné střevní potíže.