Mezinárodní den rumu proběhl 16. srpna...

Není rum jako rum. Pravý rum má svůj jasný původ, na nic si nehraje a nepotřebuje žádná dochucovadla. Ostatně nová legislativa dala pravému rumu jasné mantinely, jež musí splňovat.
Poznej svůj rum
Kvalitní rum z panamské destilerie v Las Cabras de Pesé vzniká pod taktovkou master blendera Francisca Fernándeze, jenž zasvětil rumu více než 50 let. Vše začíná výběrem kvalitní cukrové třtiny pro získání melasy, která následně prochází procesem fermentace. Dalším stupněm výroby kvalitního rumu je destilace kontinuální neboli sloupcovou metodou, během níž se kvas bez přerušení přivádí do destilačních věží. Díky tomu, že je destilace vícestupňová, vzniká velice čistý mladý rum, který si ale zachovává spoustu chutí z cukrové třtiny.
Rum pak nerušeně zraje v dubových sudech po dobu 5 nebo 10 let. Pro jeho chuť a kvalitu je velmi důležité, že se během zrání nemísí s jinými různě starými rumy nebo s rumy z jiných oblastí. Vzniká tak čistý, jemný a výrazný rum s vlastní charakteristickou vůní a chutí.
To, co dává rumu Heffron ojedinělou chuťovou symfonii, jsou právě sudy a klid na zrání. Pětiletý Heffron Heritage 5YO zraje ve vybraných sudech, v nichž předtím dozrával bourbon, což mu propůjčuje zcela jiný chuťový charakter. Je sušší, s výraznými dřevitými tóny a dozvuky tropického ovoce. Zcela specifický je Heffron 10YO, který po dobu celého desetiletí dozrává v sudech po sherry, bourbonu nebo koňaku. Když přijde jeho čas, vytvoří zkušený master blender mistrný blend neboli směs s bohatou paletou chutí a vůní, které jsou specifické právě proto, že jsou všechny složky stejného stáří.
Z Panamy do Prostějova
Ani teď ale není rum hotov. Z Panamy putuje v sudech do prostějovských sklepů Palírny U Zeleného stromu, kde dozrává a získává požadovanou sílu 40 % alkoholu. Právě dozrávání v prostějovských sklepích dodává rumu Heffron ojedinělé vlastnosti, které by jinde nezískal. Symfonii chutí a vůní, které se během dlouholeté péče v rumu s hedvábnou strukturou vytvoří, ocení nejen fajnšmekři, ale všichni, kdo se nechtějí spokojit s málem.
Více na webu Palírny u Zeleného stromu.