LETNÍ ZELENINA: PŘIPRAVTE SI MENU OD POLÉVKY PO DEZERT!
Milovníci dobré zeleniny se mají na co těšit, protože sezóna té letní právě začíná! Ať už máte svou zahrádku, nebo plody kupujete v obchodech či tržištích, vhod vám určitě přijde naše velká kuchařka se zajímavými recepty. Najdete v ní tipy na tradiční i méně známá jídla, která rozhodně stojí za to vyzkoušet. Dobrou chuť!
Pár tipů na úvod
· Plody před uskladněním neomývejte, zbavili byste je přirozeného »povlaku«, kterým se přirozeně brání proti zkažení a hnilobě.
· Většina plodové a luskové zeleniny má ráda spíše sušší prostředí. Před uskladněním proto plody v případě potřeby osušte a proložte je papírovým ubrouskem, který případnou vlhkost nasaje.
· Naopak špenát a vůbec veškerá listová zelenina ztrácí po utržení rychle vodu a uvadá, proto jí bude dobře ve vlhku a chladu, kde se proces odpařování zpomalí. Vyšší vlhkosti ocení i kořenová zelenina.
· Plody neskladujte v mnoha vrstvách na sobě. Nadměrný tlak může způsobit otlaky a následnou hnilobu. Pravidelně je kontrolujte a zkažené kusy okamžitě odstraňte.
· Do ledničky nedávejte rajčata, papriky ani okurky. »Nesnáší« chlad, navíc nízké teploty v nich zastavují procesy dozrávání, a kvůli tomu pak ztrácejí na chuti. Zajistěte, aby k nim dobře proudil vzduch, jinak můžou být nepříjemně slizké.
· Nadbytek úrody kořenové zeleniny, kterou nevyužijete na vaření, můžete nejen zamrazit nebo zavařit, ale také zakonzervovat solí. Stačí, když ji očistíte, naporcujete na malé kousky, prosolíte v poměru na 1 kg zeleniny 250 g soli a uchováte v zavařovací sklenici (před úpravou se musí směs propláchnout).
· Zeleninu skladujte ideálně odděleně od ovoce, protože to obecně produkuje více etylenu, který urychluje zrání.
Recepty z různých druhů zeleniny najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31, které vyšlo dnes, i na našem webu.