55 RECEPTŮ Z DARŮ PODZIMU - ZAVAŘUJEME, NAKLÁDÁME, VAŘÍME I PEČEME!
Jablka, hrušky, švestky, ořechy, dýně, brambory, houby...
Babí léto je v plném proudu a postupně začínají dozrávat různé druhy podzimního ovoce, především jablka, hrušky a švestky. Navíc se blíží sklizeň lískových i vlašských ořechů, dýní a brambor a ke všemu konečně začaly růst houby. Je tedy čas pomýšlet na to, co z darů blížícího se podzimu provedeme. V naší nové kuchařce najdete 55 super receptů na dobroty, v nichž hrají zmiňované sezonní plody hlavní roli. Za vyzkoušení stojí opravdu všechny, proto neváhejte ani minutu a zpříjemněte si nadcházející podzim v kuchyni!
Jak správně sušit houby
* Ne všechny houby k sušení hodí. Určitě se nemají sušit babky, pýchavky, václavky či podzimní čirůvky. Naopak skvělé jsou sušené pravé hřiby, bedly, křemenáče či ryzce.
* Houby před sušením dobře očistěte, ale neoplachujte je. Zvýšená vlhkost by podpořila vznik plísně.
* Pak je nakrájejte na plátky asi 4 mm silné, je jedno, zda budou z celých hub, či kloboučky a nožičky zvlášť. Kousky skládejte vedle sebe na síta nebo plechy s pečicím papírem, aby se nepřekrývaly.
* Pokud sušíte v sušičce, nastavte ji na teplotu 40 až 50 °C a sušte asi 5 až 8 hodin.
* Jestliže pro sušení použijete troubu, nastavte ji nejdříve na 20 – 30 °C, po dvou hodinách sušení teplotu zvyšte na 50 – 70 °C. Pokud vaše trouba nemá režim horkého vzduchu, nechte pootevřená dvířka. Houby vždy po 3 hodinách otáčíme.
* Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké, neohýbají se a šustí. Takové houby uložte do čistých sklenic, které pevně uzavřete a uložte na chladném a vzdušném místě.
Recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.