Rakytníkový sirup léčí a skvěle chutná!

Už jste vyzkoušeli účinky rakytníku řešetlákového? Patří k nejvyhledávanějším druhům léčivých rostlin. Důležité jsou jeho plody, oválné a jasně oranžové, které obsahují mimo jiné až 10x více vitaminu C než pomeranče. Působí také pozitivně na naše nervy, posiluje imunitní systém, významné jsou rovněž účinky antidepresivní a protinádorové. Zvláštní význam má rakytníkový olej, který působí pozitivně např. na regeneraci pokožky.
Čerstvé a zralé plody rakytníku (cca 2 kg) si natrháme a meleme je, až z nich získáme 1 litr šťávy. Tu ohřejeme na 75 °C a za stálého míchání k ní přidáváme cukr (na 1 litr šťávy je třeba 0,5 kg cukru). Pokud chceme, aby byl sirup hustší, přimícháme i 2 čajové lžičky pektózy tekuté. Zahuštění můžete provést i delším varem. Necháme vychladnout, přelijeme do lahví, které opatříme zátkou a skladujeme v ledničce či ve sklepě.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.