Originální adventní kalendář: Upečte si perníkového kapra podle Jitky ze Strakonic!
25. listopadu 2015 • 05:00
Do Vánoc zbývá měsíc, a tak pokud chcete upéct originální perníkový kalendář, je nejvyšší čas. Jeden tip nám poslala Jitka ze Strakonic.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 lžíce perníkového koření
✔ 100 g medu
✔ 1 lžička sody
✔ 2 menší vejce
✔ 50 g hery
✔ 350 g hladké mouky
✔ 150 g cukru moučky
✔ 1 vejce na potření
Na ozdobení: zdobicí barevné tubičky
✔ červeně kostkovaná stužka
✔ bílková poleva
✔ cukr moučka
JAK NA TO:
1. Na vále posypaném moukou vytvoříme ze všech surovin vláčné těsto. Bez odležení jej vyválíme na středně tenkou placku, na kterou nakreslíme obrys kapra-základ kalendáře. Nožem potom kapra vyřízneme a necháme stranou. Ze zbývajícího těsta formičkou vykrájíme 24 hvězdiček.
2. Vykrájené tvary naskládáme na plech a dáme péct do trouby předem vyhřáté na 220 °C asi na 15 minut. Po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout.
3. Vychladlé perníčky zdobíme pomocí barevných tubiček. Obtáhneme obrys kapra, vyznačíme oko, pusu, ploutve a další detaily. Na hvězdičky napíšeme čísla od 1 do 24. Obtáhneme obrysy. Nakonec kapra převážeme kostkovanou stužkou.

Jak na perníkového kapra? • Jitka Pavlíková