Mimořádná výstava ukazuje pohřební oděvy českých králů: Boty z hrobu Ladislava Pohrobka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Mimořádná výstava ukazuje pohřební oděvy českých králů: Boty z hrobu Ladislava Pohrobka

Fragmenty dalmatiky, ceremoniálního roucha, ve kterém byl pohřben český král Ladislav Habsburský zvaný Pohrobek.
Fragmenty dalmatiky, ceremoniálního roucha, ve kterém byl pohřben český král Ladislav Habsburský zvaný Pohrobek. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Jan Gloc)

Textilní střevíce, ve kterých byl pohřben král Ladislav Pohrobek (1440 – 1457) nebo část roucha Jiřího z Poděbrad (1420 – 1471). Tyto artefakty z královských hrobek jsou mimořádně k vidění v Prácheňském muzeu v Písku.

Vzácné pohřební tkaniny českých panovníků byly dosud uloženy jen na Pražském hradě. „Jde o dochované fragmenty královských úborů, které pocházejí z hrobů obou panovníků rozebraných v roce 1928 a Pražský hrad nikdy neopustily. Jen jedna část textilie byla před několika lety vystavena ve Florencii,“ řekl ředitel muzea Jiří Prášek. 

Hrobky byly podle archeologa muzea Jaroslava Jiříka několikrát v minulosti otevřeny a na textiliích zapracoval zub času. „Vzduch látkám neprospívá, zachovaly se jen malé kousky. Ty nám dokládají, že panovníci byli oblečeni do přepychových látek utkaných v Itálii, jedna z nich dokonce pochází z Orientu a do Evropy byla dopravena po hedvábné stezce. Je zřejmé, že se italští tkalci inspirovali motivy ze vzdálených zemí,“ dodal Jiřík.

Husitský král měl fénixy

Na výstavě je k vidění i věrně rekonstruovaná dalmatika, tedy ceremoniální oděv panovníků, ve které byl do rakve uložen husitský král Jiří z Poděbrad. Původní zelenomodrá látka se zlatými motivy čínských fénixů byla utkána ve 2. polovině 14. století v severní Itálii. Dříve byla tato textilie spojována s rakví Karla IV. Nedávno nalezená fotografie z roku 1928 zachycující otevřenou rakev Jiřího z Poděbrad dokládá, že pochází z hrobu právě tohoto panovníka.

Pohřební móda českých králů

Kdy? denně kromě pondělí 9:00 a 18:00, do 28. Dubna

Kde? Prácheňské muzeum Písek

Za kolik? 40 Kč, děti 20 korun



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.