Našli záhadné trosky letadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Našli záhadné trosky letadla!

Jedná se o kryt jednoho ze světlometů?
Jedná se o kryt jednoho ze světlometů? (Foto Projekt Blue Angel, Profimedia.cz)

Pilotka Amelie Earhartová byla hrdinkou své doby, jako vůbec první žena přeletěla v roce 1928 Atlantik! V červenci 1937 ale přišlo její náhlé zmizení, nad kterým si už déle než 80 let celý svět láme hlavu... Teď se ale záhada možná objasní!

Teorií o jejím náhlém zmizení při letu na Howlandův ostrov v Pacifiku je opravdu mnoho. Některé tvrdí, že už nechtěla být slavná a »smrt« ve věku necelých 40 letech jen fingovala, dle jiných ji zajalo a nakonec i zabilo nepřátelské Japonsko...
Teď se ale možná objevilo něco, co všechny dosavadní teze vyvrátí! Potápěči pracující na projektu Blue Angel totiž v hlubinách Korálového moře objevili trosky neznámého letounu. „Nechceme dělat žádné unáhlené závěry a říkat, že je to letadlo Amelie... Podle všeho, co zatím víme, to tak ale vypadá,“ komentoval nález vzrušeně a současně i rezervovaně ředitel projektu William Snavely.

Byla to přitom úplná náhoda! Potápěči akorát pro projekt, který má za účel propojit svět umění se světem podmořským, dokumentovali život v moři u Papuy-Nové Guiney. Tedy ostrova, z něhož Amelie 2. července 1937 se strojem Lockheed L10E Electra startovala s cílem doletět na Howlandův ostrov...


Kvůli tomu, jak dlouho bylo v hlubinách letadlo »pohřbené«, je opravdu náročné jej přesně identifikovat – kusy letounu jsou totiž kompletně porostlé korály a dalšími mořskými organismy. Podle tvaru a toho, co se na letounu naměřit dalo, se ale jedná o stejný typ, kterým kdysi létala právě Amelie.
Skupina potápěčů teď tedy založila stránku na Gofundme.com, kde jim na další ponory pro objasnění záhady můžete přispět i vy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.