Nevypadá, ale je to poklad: Unikátní tříkolka z roku 1911! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nevypadá, ale je to poklad: Unikátní tříkolka z roku 1911!

Nádrž na lehký benzin byla současně i karburátorem, ukazuje Arnošt Nezmeškal.
Nádrž na lehký benzin byla současně i karburátorem, ukazuje Arnošt Nezmeškal. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Opravdový technický klenot! To je notně otřískaná motorová tříkolka od firmy Laurin & Klement z roku 1911. Na hradě Kámen na Pelhřimovsku ji o víkendu vystavilo pražské Národní technické muzeum.

Mezi nablýskanými motocyklovými veterány, kteří se o víkendu sjely na hrad Kámen na Pelhřimovsku, bylo nerenovované vozítko doslova Popelkou. Znalci přesto ví své. Tříkolka Laurin & Klement je rarita s nevyčíslitelnou sběratelskou hodnotou.

„Chtěli jsme ukázat návštěvníkům něco, co ještě nikdo z veřejnosti neměl možnost zatím vidět,“ řekl Aha! Arnošt Nezmeškal z Národního technického muzea v Praze. „Nevíme, zda vpředu byla kdysi umístěna korbička na náklad, nebo sedadlo pro pasažéry,“ popsal šéf muzea dopravy Nezmeškal.

Koupili ji zpět

Tříkolku ve stejném stavu, jako je nyní, dostali do muzea v padesátých letech z jakéhosi masokombinátu. „Po revoluci jsme ji v rámci restituce museli vydat původnímu majiteli do Bratislavy. Toho jsme ale vzápětí přesvědčili, aby nám ji prodal zpět,“ popsal osud unikátní tříkolky Nezmeškal.

Pro éter do lékárny

Jde o zcela unikátní stroj, který fungoval bez karburátoru. „Tehdy se jezdilo na éterové výpary, které se hromadily po odpaření v nádrži. Éter se kupoval v lékárně,“ vysvětlil Arnošt Nezmeškal. Zapalovacím svíčkám předcházely na motoru kladívka, mezi kterými to za jízdy jiskřilo.

Tříkolka i nadále zůstane ve stavu, v jakém ji muzeum koupilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.