Michal Dlouhý: Jsem Pán Prstenů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Michal Dlouhý: Jsem Pán Prstenů!

Podmanivý hlas populárního herce Michala Dlouhého uslyšíte už na dvou trojalbech Pána Prstenů.
Podmanivý hlas populárního herce Michala Dlouhého uslyšíte už na dvou trojalbech Pána Prstenů. (: Supraphon)

PRAHA – Zvuková verze první i druhé části rozsáhlé trilogie Pán Prstenů nazvané Společenstvo prstenu a Dvě věže, jež se dočkaly nesmírné popularity u čtenářů a zfilmované i u návštěvníků kin, nyní vyšly v audio podobě.

Obě trojalba namluvil herec Michal Dlouhý (38), kterého vydavatelství Supraphon oslovilo na základě jeho vynikajícího dabingu Aragorna ve filmové verzi.

Michalův hlas je tvárný a má tak bohatý rejstřík, že dokáže vyjádřit jak mladého Froda, tak starého Gandalfa. „Nabídkou jsem byl velmi potěšen a zároveň jsem měl obavy, protože čtení jednoho herce takového rozsahu jsem zatím ještě nedělal. Už jsem sice spolupracoval na několika projektech Supraphonu, kde nás ale bylo vždy více. Nikdy taková nálož. Na každý projekt jsem se doma důkladně připravoval asi tři neděle. Práce potom ve studiu probíhala v pohodě, bez stresu, což také hodně pomohlo,“ vzpomíná Michal Dlouhý na natáčení trojalba Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu a teď nově vydaného trojdisku Pán Prstenů: Dvě věže.

Režisérem audionahrávek byl divadelní režisér Petr Kracik, který se nyní oženil s herečkou Terezou Kostkovou. „Shodou okolností jsme po nahrávání prvního dílu Pána Prstenů s panem režisérem Kracikem nastudovali Othella pro Letní Shakespearovské hry na Hradě,“ ohlíží se Dlouhý a jen doufá, že jeho hlas bude co největšímu počtu posluchačů vyhovovat. „Když jste byli malí, pohádky vám četli tatínek nebo maminka, což byl vždy jeden hlas. Máme zakódované, že pokud se vypráví příběh, převypráví ho jeden člověk, ne víc. Taky se může stát, že když to bude hrát víc herců, tak vám může jeden hlas vyhovovat, ale druhý vadit a zkazí vám celý dojem. Pokud vám ovšem ten jeden hlas vyhovuje, tak vás bude celou dobu hladit,“ usmívá se Michal Dlouhý, který se ve fantazijním světě J. R.R. Tolkiena našel.

„Přednost zvuku před filmem je v tom, že si uděláte vlastní představu a obraz... Je tam větší prostor pro vlastní fantazii, a těchto možností v našem světě ubývá,“ dodal Michal Dlouhý.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.