Láska z pasáže: Filmovou smrtí Vaculíka to neskončilo, herečce Tatianě Kulíškové po natáčení zemřel manžel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Láska z pasáže: Filmovou smrtí Vaculíka to neskončilo, herečce Tatianě Kulíškové po natáčení zemřel manžel!

Láska z pasáže
Láska z pasáže (Foto ara)

Až do roku 1984 u nás chyběl film, který by měl prvky romantiky, sentimentu a jakéhosi kriminálního melodramu. A právě takový žánr toužil režisér Jaroslav Soukup (66) udělat. A tak vznikla Láska z pasáže. Jeden z nejslavnějších filmů Lukáše Vaculíka (50). Náklady na jeho pořízení činily 3,6 milionů. Výdělek? V té době neuvěřitelných 15 milionů!

Fanynky viděly Vaculíka a vyly…

Po úspěchu filmu Vítr v kapse měl režisér Jaroslav Soukup jasno. Další roli napíše přímo na tělo pro Lukáše Vaculíka. „Měl charisma. Líbil se nám. Poslední verzi scénáře jsme psali tak, že jsme si před psací stroj dali Lukášovu fotku, abychom si ještě víc představili jeho hraní, projevy, pohyb, myšlení,“ popsal scénárista Miroslav Vaic.

Film zaznamenal obrovský divácký úspěch. Do kin na něj přišlo více než dva miliony lidí. „Co jsem zažil s Lukášem při mimopražských premiérách, když jsme je objížděli, to bylo něco neuvěřitelného. Jak ty fanynky vyly a vřískaly? Jak při Beatles! Ty by ho snad ušlapaly,“ zavzpomínal režisér Soukup.

Už tak veselé nejsou jeho vzpomínky na samotné filmování. „Natáčeli jsme v pasážích na Václavském náměstí za plného provozu a to byl velký problém. Lidé nám nadávali, že je zdržujeme. Běhali nám do záběrů, hrozili do kamery.“

A své si užili i s policií. „Menší roli ve filmu měli skuteční pankáči, což ale neuniklo Státní bezpečnosti. A tak se začali zajímat, co to tam ten Soukup točí za protisocialistický film. Dramaturgyně Věra Kalábová musela dokonce k výslechu a podat vysvětlení,“ rozpovídal se režisér.


Vaculíkovu milenku postihla tragédie

Neúspěšnou studentku Janu, lásku Lukáše Vaculíka, ve filmu ztvárnila slovenská herečka Tatiana Kulíšková (51). Kdyby jen tušila, že ji za pár let potká stejný osud jako ve filmu. Stejně jako v Lásce z pasáže Vaculík na konci umírá, jí v pouhých osmadvaceti letech tragicky zahynul její manžel Pavel Juráň. Nešťastnou náhodou se utopil. „Když zemřel, měla jsem pocit, že už nikdy nebudu mít děti, nepotkám žádného muže. Nebylo to vůbec šťastné období,“ prozradila Kulíšková.

Naštěstí čas všechny rány zahojil a Tatianu si nakonec láska našla. „I když to nebylo jednoduché a můj současný partner byl tehdy ženatý. Život mi ale dal druhou šanci,“ dodala matka dnes už osmnáctiletého syna Adama.


Nudlový milovník Potměšil

Vaculíkova švagra si zahrál Ladislav Potměšil (67). A v jedné scéně si dost vytrpěl. „Lukáš mě navštívil se svojí partnerkou a já jedl nudlovou polévku. Dodnes si pamatuji, že jsem té polévky snědl deset litrů. Já tedy nudle miluju, ale od té doby jsem je dlouho, dlouho nemusel,“ přidal další zážitek Potměšil.

V dalším Soukupově filmu hrál pro změnu výčepáka. „Měl jsem čárkovat piva a produkce mi nařídila, ať moc netočím a nečárkuju, ať šetřím. A lidé chodili a říkali: čárkujte, čárkujte, a piva pak dostávali i normální štamgasti. Najednou se otočil kuchař a povídá: Nemáte hlad? A já, že jo, že bych něco pojedl. Tak mi přinesl pekáč svíčkové. Jen maso, nakrájené na tenké plátky. A já točil pivo, točil film a to maso jsem všechno sežral,“ dodal s úsměvem herec. „Ten kuchař nevěřil, že to prý ještě v životě neviděl, a vyděšeným výrazem se mě ptal: Co já vám dám zítra?“

1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.